Uratarinat

Mikä minusta tuli isona – kirkkoherra Kari Kanala

15.9.2020 klo 11:33

Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala luki Raamatun 8-9-vuotiaana sillä seurauksella, että papin ammatti alkoi kiinnostaa todenteolla.

Jalkapalloa rakastava kirkkoherra Kari Kanala muistaa haaveilleensa pikkupoikana Arsenalin laitahyökkääjän urasta. Nuorena miehenä pesäpalloa, juoksua ja hiihtoa jalkapallon ohella harrastanut Kari päätyi kuitenkin opiskelemaan teologiaa Helsingin yliopistoon, mutta jalkapallo säilyi rakkaana harrastuksena ja on sitä edelleen.

– Historia oli paras kouluaineeni, ja jo lukioon mennessä tiesin, että hakeudun opiskelemaan papiksi teologiseen tiedekuntaan, Helsinkiin, Kari Kanala muistelee.

Kari Kanala valmistui papiksi 30-vuotiaana, jonka jälkeen hän työskenteli 5,5 vuotta merimiespappina Hampurissa ja Lontoossa. Gradunsa Kanala teki Helsingin yliopiston lisäksi myös Yhdysvalloissa Gettysburgin luterilaisessa seminaarissa.

– Vuodet ulkomailla ovat olleet minulle äärimmäisen merkittäviä. Merimiespappina työskennellessä oivalsin olennaisen;

pappina toimiessani minun tulee pelätä Jumalaa, ei ihmisiä.

Vuodet ulkomailla olivatkin urani ja yksityiselämäni kannalta eräänlainen käännekohta: jatkuva matkustaminen Suomen ja Saksan välillä vaati veronsa ja avioliittoni päättyi eroon. Ehkä merimieskirkon ajoista jäi päällimmäisenä - ainutlaatuisen kokemuksen lisäksi - mieleen voimakas yksinäisyyden kokemus. Toimin esimiehenä valmentavaa johtajuutta noudattaen, kun aikanaan Saksassa merimieskirkon johtotapa oli enemmänkin hierarkinen, Kanala muistelee.

Sosiaalista pääomaa ja sydämensivistystä

Kari Kanala tunnetaan avoimista mielipiteistään ja kirkon piirissä toisinaan erikoisiksikin tulkituista tempauksistaan, kuten Elvis- ja dancemessuista, , kirkkokaljoista ja rockfestareiden ehtoollisista sekä Pastori Kanalan pyhäkoulu -nimellä tehdyistä DJ-keikoista. Hän ei pelkää kokeilla uutta – eivätkä epäonnistumisetkaan haittaa.

Lisäksi Kanala on matkannut maailman ympäri, työskennellyt erilaisissa järjestöissä, seurakunnissa, seurakuntayhtymissä ja Palloliitossa sekä tehnyt opettajan sijaisuuksia. 4,5 vuotta sitten hänet valittiin Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherraksi.

– Olen saanut työskennellä pappina hyvin erilaisissa työtehtävissä, mikä on kartuttanut ammattitaitoani ja tarjonnut uusia mahdollisuuksia esimiehenä, alaisena ja tiiminvetäjän roolissa. Olin jo aiemmin hakenut kirkkoherran virkaa Turusta, mutta en ollut silloin vielä valmis tehtävään. Oikea aika tuli 4,5 vuotta sitten, kun sain viran Helsingistä, Paavalin seurakunnasta, Kanala pohtii.

Papin työssä Kari Kanala painottaa avoimuutta ja ymmärrystä. Läsnäolon taito on olennainen osa ihmisten parissa tehtävää työtä. Kari myös arvioi omia ammatillisia edellytyksiään säännöllisin väliajoin.

– Olen tehnyt kuusivuotissuunnitelman itseni kanssa eli vuonna 2022 arvioin, onko minulla vielä annettavaa seurakunnalle. Se on eräänlainen välitsekkaus, joka liittyy itseni johtamiseen.

Valmentava johtaminen kantaa hedelmää

Itsensä johtaminen ei ole Karillekaan aina helppoa. Hän joutuu säännöllisesti muistuttamaan itseään siitä, että kaikki elämässä ei ole vain työtä. Myös älylaitteiden jatkuva käyttö ja sosiaalinen media rasittavat toisinaan perhearkea ja vapaa-aikaa.

– Asun perheeni kanssa noin kilometrin päässä työpaikaltani Paavalin kirkolta. Välillä koen, että siirtymä työpaikalta kotiin on liian lyhyt. Jos kävelen työmatkan, ehdin onneksi saada muuta ajateltavaa. Harrastuksista rakkain eli jalkapallo kaksi kertaa viikossa auttaa myös nollaamaan pään, Kari Kanala valottaa.

Esimiehenä Kari haluaa olla kuunteleva, luotettava ja helposti lähestyttävä. Kritiikille ja itseohjautuvuudelle tulee hänen mielestään antaa tilaa myönteisellä tavalla. Jalkapallosta tuttu valmentava johtaminen toimii Karin mielestä parhaiten.

– On tärkeää, että työpaikalla on avoin ilmapiiri ja asioita uskalletaan ehdottaa, kokeilla ja välillä myös epäonnistua. Virheiden tekeminen kuuluu elämään, se on inhimillistä ja niistä voi oppia.

Esimiehenä Kari osallistuu mielellään työnohjauksiin ja mentorikuvioihin sekä keskustelee johtamisesta maallikkoystäviensä kanssa. Myös jokapäiväinen ”oma 15 minuuttinen” on olennainen osa arkea. Kännykän ajoittaista sulkemista Kari vielä opettelee, mutta edistystä on tapahtunut.

Ihminen ennen papereita

Kirkkoherran työ on paljolti henkilöstöhallintoa. Karille olennaista on kuitenkin valita aina ihminen ennen paperipinoja. Hänellä on aina aikaa kuunnella lähimmäistään.

–Työni merkityksellisyys kiteytyy lauseeseen Jumalan kunniaksi, lähimmäisen parhaaksi.

Vaikka esimiehenä joutuu toisinaan tekemään hankalia päätöksiä, niistä täytyy pystyä viestimään rakentavasti ja ratkaisukeskeisesti.

Karin mukaan työelämä on kohdellut häntä hyvin ja joustavasti. Ulkomailla karttui arvokasta ammatillista pääomaa ja erityisesti muukalaisuuden, levottomuuden ja juurettomuuden kokemukset ovat kasvattaneet häntä papin työssä.

– Olen aina ollut avoin uusille kokemuksille ja samalla innolla lähdin mukaan myös Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan asiantuntijaksi. Ismo Alanko sanoi joskus, että elämän tarkoitus on elää – olen asiasta samaa mieltä, Kanala summaa.

Rakenna intohimon suuntaan

Kari Kanala kannustaa urapolullaan kamppailevia rakentamaan aina intohimon suuntaan. Työelämässä, kuten elämässä yleensäkin, kannattaa kokeilla monenlaisia asioita ja multitaskaus on päivän sana.

– Kannattaa opiskella ja tehdä töitä samalla, koska vain siten näkee työelämän raadollisuuden ja sen tarjoamat monet mahdollisuudet. Yllättävän monia asioita voi tehdä samanaikaisesti, jos vain päättää ja haluaa tehdä niin. On myös tärkeää muistaa opiskelijana ja myöhemmin valmistuneena, työelämässä, että kaikkea ei tarvitse osata. Työyhteisössä on tärkeää toimia osana tiimiä. Tiimissä on aina erilaisia kyvykkyyksiä, erilaista osaamista ja eri rooleja. Kaikkia tarvitaan, ja olennaista on, kuinka hyvin porukan vahvuudet saadaan esiin, Kari Kanala muistuttaa.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman 7. tuotantokausi alkoi MTV3-kanavalla 1.9.2020.

Toimittaja: Riikka Hollo
Kuvaaja: MTV3