Uratarinat

Mikä minusta tuli isona – jalkapalloilija Nikolai Alho

Kuvassa Nikolai Alho.

Nikolai Alho on pelannut jalkapalloa pienestä pitäen. Hän tiesi jo melko varhain, että jalkapallosta tulee hänelle ammatti.

Nikolai Alho vietti lapsuutensa kesälomat äitinsä synnyinmaassa Englannissa – ja potki jo 3–4-vuotiaana jalkapalloa serkkujensa kanssa. Käänteentekevä kokemus nuorelle jalkapalloilijan alulle oli ensimmäinen valioliigaottelu, johon hän pääsi noin 5-vuotiaana.

– Englannissa on hyvin vahva jalkapallokulttuuri ja siellä lähes kaikki seuraavat tai pelaavat jalkapalloa. Ensimmäiset pelit pelasin serkkujen kanssa Englannissa, mutta aloitin aktiivisen pelaamisen 6-vuotiaana Espoossa – ja laji imaisi minut mukaansa heti, Nikolai Alho kertoo.

Lapsuutensa Espoossa viettänyt Nikolai muutti Helsinkiin lukioikäisenä ja pääsi pelaamaan HJK:n riveihin. 15–16-vuotiaana jalkapallolupaus tiesi jo tähtäävänsä huipulle. Jalkapallo oli ja on Nikolaille unelmalaji.

– Vuodet HJK:ssa opettivat paljon ja pääsin pelaamaan monenlaisten vastustajien kanssa. Myös vaikeuksia oli. Vuosina 2014–2015 kärsin loukkaantumisesta johtuneesta vammakierteestä. Juuri tuolloin HJK oli edennyt eurooppaliigan lohkovaiheeseen. Se oli vaikeaa aikaa, vaikka sainkin paljon tukea niin perheeltäni, ystäviltäni kuin joukkuekavereiltakin, Alho muistelee.

Unkariin koko perheen voimin

Vammakierteen selätettyään Nikolai tähtäsi edelleen ulkomaille ja näytti kannuksensa useissa jalkapallo-otteluissa ja nousi A-maajoukkueeseen. Tammikuussa 2021 Alho perheineen muutti Unkariin, Budapestiin.

– Viihdyn Budapestissa hyvin ja päivät noudattelevat täällä ammattiurheilijan päivärytmiä eli treenejä, ravintoa, lepoa. Seuraava tavoite on EM-kisat, jotka järjestetään ympäri Eurooppaa. Unkarin pääsarja on tiukka sarja ja taistelemme kärkipaikoista. Tavoitteeni on selkeä: pelata niin hyvin kuin mahdollista, Nikolai Alho sanoo.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kuvassa jalkapalloilija Nikolai Alho.

Kuvassa jalkapalloilija Nikolai Alho.

Nikolai uskoo, että kun tekee työn kuin työn hyvin, niin se tuottaa tulosta.

Kannattaa keskittyä niihin asioihin joihin voi vaikuttaa. Kun asettaa itselleen selkeät tavoitteet ja tekee töitä niiden eteen, voi onnistua.

– Urheilijaelämän kurinalaisuus ja tavoitteiden asettaminen sekä suoritusten analysointi ovat tuoneet paljon hyvää myös muuhun elämääni.

Musikaalinen monilahjakkuus

Nikolain mukaan urheilutausta vaikuttaa myönteisesti myös työelämässä. Hänellä onkin urasuunnitelmat selvillä myös urheilu-uran jälkeen; musikaalisella miehellä on nimittäin oma levy-yhtiö.

– Perustin vuonna 2015 oman levy-yhtiön ja haluaisin urheilu-uran jälkeen ryhtyä musiikkituottajaksi. Yhteistyö Sony Music Finlandin kanssa on avannut monia ovia ja teen musiikkia laidasta laitaan, muun muassa konemusiikkia, rapia ja poppia, Nikolai Alho valottaa.

Musikaalisuus ja kiinnostus musiikkiin tuli Nikolain perheestä, jossa on aina soitettu ja laulettu. Nikolai aloitti noin 11-vuotiaana kitaratunnit ja laulaminen, säveltäminen ja musiikin tekeminen yhdessä muiden kanssa tuntui itselle sopivalta.

– Nykyään teen musiikkia muille artisteille ja nautin siitä suunnattomasti. Musiikki on tärkeä osa vapaa-aikaani, niin kuin vaimoni ja 1,5-vuotias tyttärenikin. Perhe, urheilu ja musiikki ovat minulle todella tärkeitä.

Fokus omissa jutuissa

Nikolai Alho kannustaa nuoria löytämään oman alansa – sellaisen työn, jossa voi kokea iloa ja onnistumisen tunteita joka päivä.

Kun pitää fokuksen omissa tekemisissään eikä vertaa itseään liikaa muihin, voi löytää oman ja itselle sopivan urapolkunsa.

Toki kaikilla on välillä huonojakin päiviä, mutta olennaista on Nikolain mukaan se, miten selättää vastoinkäymiset ja kuinka löytää ilon ja hauskuuden omasta tekemisestään uudelleen ja uudelleen.

– Vaikka olen pelannut jalkapalloa nyt 20 vuotta, se on minusta edelleen hauskaa joka päivä!

 

Toimittaja: Riikka Hollo