Työhyvinvointi

Mieli tarvitsee hoivaa

26.4.2016 klo 7:00

Myötätunnon ja lohdutuksen merkitystä ei voi vähätellä. Välittäminen, jakaminen ja rinnalla olo ovat mielen hoivaa, jota kaikki tarvitsemme ja voimme osoittaa toisillemme. Toisen ihmisen läsnäolo ja kanssakulkijuus antavat voimia ja tukevat elämän vaikeuksissa. Myös työpaikalla.

Myötätunto ja auttaminen ovat ajankohtaisia asioita juuri nyt. Mikä saa jotkut hakeutumaan auttajiksi ja toiset välttämään sitä? Jos on itse kokenut saaneensa vaikeassa elämäntilanteessaan apua, ei edes mieti asiaa, vaan ryhtyy toimimaan.

Kykyä kokea ja osoittaa myötätuntoa on pidetty ihmisyyden kruunaavana ominaisuutena, mutta monet eläimetkin osaavat myötäelämisen taidon. Toisen huomioiminen on tärkeää, mutta itseäkin pitäisi muistaa helliä ja hoivata, puhua itselle kauniisti ja kohdella hyvin. Oman mielen hoivaaminen on yhtä merkityksellistä kuin kehonkin hoiva.

Suru ja masennus eri asioita

Suru ja masennus ovat kaksi keskeistä tilaa, joissa tarvitaan lohdutusta ja toisen rinnalla oloa. Menetykset ja pettymykset, luopumiset ja sosiaalisen yhteisön ulkopuolelle jääminen koetaan paitsi tunteina, myös fysiologisina tiloina. Aina lohdutuksen tarpeelle ei hahmotu ilmeistä ulkoista syytä, vaan paha olo voi nousta esiin, vaikka aurinko paistaisi ja ulkoisesti kaikki olisi hyvin. Joskus syy taas on ilmeinen ja tuen tarve helpompi hahmottaa.

Lue aiheesta:Mirja Sinkkonen, Mielen hoiva – Myötätunto ja lohdutus voimavaraksi. Kirjapaja 2016. Kl 14.8. ISBN 978-952-288-255-4. Mirja Sinkkonen on psykologi, psykoterapeutti ja psykoterapiakouluttaja. Hän on kirjoittanut useita teoksia, mm. Naisen aika (2013) ja Naisen itsetunto (2004).

Lähde: Kirjapaja