Työnhaku

Meyer Turku työllistää monipuolisia osaajia

15.9.2016 klo 10:10

Telakkayhtiö Meyer Turku sai maailman suurimmalta risteilyvarustamolta, Carnival Corporationilta tilauksen kahden risteilyaluksen rakentamisesta. Alukset valmistuvat vuosina 2020 ja 2022.

Meyer Turku -telakan ennätyspitkä tilauskanta on turvattu vuoteen 2022 asti. Carnival Corporation tilaa samalla myös yhden risteilyaluksen Meyer Werftiltä Saksasta P&O Cruisesille. Tilatut alukset ovat bruttovetoisuuksiltaan 180 000 tonnia.

Laivatilaukset kertovat luottamuksesta suomalaiseen huippuluokan suunnittelu- ja laivanrakennusosaamiseen. Tilaus takaa telakalle sekä sen verkostoille ja yhteistyökumppaneille työtä pitkälle tulevaisuuteen – koko Suomessa.

Koulutukseen panostaminen kannattaa

Suomalaisen meriteollisuuden kasvu ja menestyminen edellyttävät satsauksia alan koulutukseen. Näin Suomi pärjää korkealla osaamisella ja laadukkaalla, koulutetulla työvoimalla.

Telakka-alan ammatillisen koulutuksen imago on valitettavan heikko. Koulutukseen ja oppilaitosyhteistyöhön (Turun yliopisto, ammattikorkeakoulut, Aalto yliopisto, ammatilliset oppilaitokset ja Turun kaupunki) edelleen panostamalla voimme saada telakoille laadukasta työvoimaa. Telakkatyöhön tarvitaan hyvin monenlaista osaamista, Henkilöstö- ja hallintojohtaja Tapani Lankinen sanoo.

Turun telakan henkilöstö on saanut kokea uusia tuulia työllisyystilanteessaan Meyerin omistukseen siirtymisen myötä. Turussa on pitkät perinteet laivanrakennuksessa: laivoja on rakennettu vuodesta 1737 lähtien.

– On upeaa, että henkilöstöllämme on menneiden vuosien vaikeinakin hetkinä säilynyt usko tulevaisuuteen. Olen erityisen iloinen telakalla pitkään töissä olleiden puolesta, että he pääsivät näkemään uuden nousun ja vahvan tilauskannan, Tapani Lankinen iloitsee.

Myös juuri julkistettu Meyer Turku -telakan henkilöstötutkimus antaa myönteisiä tuloksia.

– Oman henkilöstömme parissa tehty tutkimus osoittaa, että meillä on hyvä olla töissä ja työvire on tehtävistä riippumatta myönteinen. Meyer Turku sai henkilöstötutkimuksessa työnantajakuvastaan yli 4 pistettä, kun maksimi oli 5, Tapani Lankinen kertoo.

Telakka on monipuolinen työpaikka

Vaikka usein ajatellaan, että laivanrakennus on pelkkää teknistä suunnittelua ja hitsausta, ala kätkee riveihinsä monenlaisia ammattiosaajia. Laivanrakennuksesta 20 % on metalliteollisuutta ja 80 % kaikkea muuta.

– Telakka työllistää hyvin monipuolisesti erilaisia osaajia suunnittelijoista metallityöntekijöihin ja sisustussuunnittelijoihin. Monelle voi olla yllätys, millaisia työtehtäviä telakkamaailmasta löytyy, Tapani Lankinen sanoo.

Eläköityminen on arkipäivää myös telakka-alalla. Sen ja tilauskannan kasvun myötä tarvitaan jatkuvasti uusia ammattiosaajia. Rekrytointiprosessi etenee peruskaavan mukaan: työpaikkailmoitus, hakemukset ja 2-3 haastattelukierrosta.

Työtehtävien monipuolistuminen avaa uusia väyliä työelämään. Moderni, ihmisläheinen johtamistapa on avainasemassa Meyer Turun toiminnassa. Tarjoamme työnantajana hyvin erilaisia työtehtäviä Suomessa ja maailmalla. Työssä kehittyminen koko uran ajan on erittäin tärkeää, Lankinen summaa.

Mikä Meyer Turku?

Meyer Turku Oy (entinen Masa Yards, Aker Yards Oy, Aker Finnyards, STX Finland Oy) on Meyerin laivanrakennusperheen omistuksessa oleva suomalainen telakkayhtiö. Ensimmäinen Meyerin perheen omistuksessa valmistunut laiva oli saksalaiselle TUI Cruisesille rakennettu Mein Schiff 4, joka valmistui toukokuussa 2015. Kesäkuussa 2016 Turun telakalta valmistui Mein Schiff 5 -alus. Turun telakan tilauskanta on tällä hetkellä erittäin hyvä. Valmisteilla on Tallinkille nopea autolautta Megastar (valmistuu talvella 2017) sekä Mein Schiff 6 (valmistuu keväällä 2017). Lisäksi tilauskannassa on kaksi Mein Schiff -alusta (2018 ja 2019) sekä italialaiselle Costavarustamolle kaksi isoa LNG-käyttöistä risteilyalusta (2019 sekä 2021), ja Carnival Cruise Linesille kaksi LNG-käyttöistä suurta risteilijää (2020 ja 2022).

Meyer Turku telakkayhtiö työllistää tällä hetkellä noin 1550 omaa työntekijää ja useita tuhansia verkostoyritysten työntekijöitä. Vuonna 2016 henkilöstömäärä nousee uusien laivatilausten myötä liki 1600:aan ja vuonna 2018 telakalla työskentelee jo 1750-1800 henkilöä. Kaikki verkostot mukaan lukien Meyer Turku työllistää 4500-5000 oman alansa ammattilaista laivanrakennukseen liittyviin tehtäviin. Telakkateollisuus työllistää kokonaisuudessaan 15-20 000 ammattilaista.

www.meyerturku.fi