Työuran alussa

Mestari vs. kisälli työelämässä

7.6.2016 klo 10:56

Boutique Bigarre Nahka-Turkisateljeessa suositaan työssäoppimista. Turkis- ja nahka-alalle onkin tyypillistä, että ns. mestari opettaa kisälliä.

Yrittäjä, mallimestari Pirjo Savolainen perusti Boutique Bigarre Nahka-Turkisateljeen yli 30 vuotta sitten. Vuosien varrella yrityksessä on työskennellyt kymmeniä harjoittelijoita, keskimäärin 2-3 vuodessa. Harjoittelijoista viimeisin, Viivi Piiroinen jäi harjoittelujakson jälkeen taloon.

– Viivi Piiroinen tuli harjoitteluun meille Vantaan Variasta. Hän valmistui vaatetusalan artesaaniksi ja jäi Bigarreen töihin. Olen ollut todella tyytyväinen Viivin työpanokseen, Pirjo Savolainen sanoo.

Myös Viivi Piiroinen on viihtynyt Bigarressa hyvin.

– On hienoa, että Pirjo on opettanut minua kädestä pitäen ammatin saloihin. Pääsin Bigarressa tekemään heti oikeita töitä ja olen oppinut paljon uutta. Viisi vuotta on kulunut nopeasti ja pidän työstäni, Viivi Piiroinen sanoo.

Työläs alkurupeama

Ennenkuin Pirjo Savolainen palkkasi Viivi Piiroisen, edessä oli todellinen paperisota. Pirjo joutui selvittelemään monenlaisia asioita sopimukseen liittyen.

– Turkisalan opettajia on nykyään oppilaitoksissa todella vähän. Lisäksi harvoilla oppilaitoksilla on oppisopimuskoulutukseen tarvittava järjestämissopimus. Turkis- ja nahka-alalle on muutenkin vaikea työllistyä, mutta tämä hidastaa työllistymistä entisestään, Pirjo Savolainen valottaa.

Pirjo Savolaisen mielestä nuoren työssäoppijan tulisikin päästä työhön aluksi koulutussopimuksella, ei työsopimuksella. Oppisopimuskoulutuksessa olevan oppilaan tulee olla tiettyä “ainesta” eli alalle aidosti sopiva. Ammattilaisen silmä on harjaantunut vuosien saatossa ja potentiaaliset osaajat huomaa heti.

– Alussa on paljon kaikenlaista opetettavaa ja perään katsomista. Se vie yrittäjän ja työnantajan aikaa. Turkis- ja nahka-alalle tulevalla on edessään vuosien oppiminen. Tätä ammattia ei voi oppia kirjoista lukemalla. Alussa laitoin esimerkiksi neulat kaikkiin töihin, sitten vasta annoin tehdä. Vain harjoitus voi tehdä mestarin, Pirjo Savolainen sanoo.

Käsityöläisiä arvostetaan jälleen

Pirjo Savolainen ja Viivi Piiroinen iloitsevat, että käsityöläisammatteja arvostetaan taas aiempaa enemmän. Laadukasta työjälkeä arvostetaan ja uniikit, omannäköiset nahka- ja turkisvaatteet ovat suosiossa.

– Ala on muuttunut paljon muutamassa vuosikymmenessä. Yrittäjänä en malta olla sanomatta, että jatkuvasti kohoava ALV tappaa loputkin yrittäjät. Kohtuus on unohtunut kokonaan, Pirjo Savolainen muistuttaa.

Mutta miten sen harjoittelu/työpaikan voi löytää käsityöalalta?

– Työpaikkaa etsiessä kannattaa olla oma-aloitteinen ja aktiivinen. Kotoa ei kukaan tule hakemaan. On myös hyvä muistaa, että turkis- ja nahka-ala on kestävää kehitystä parhaimmillaan, kun vanhasta tehdään uutta, joka kestää vuosikymmeniä, Pirjo Savolainen summaa.

Myös Viivi Piiroinen on samaa mieltä, että omalla aktiivisuudella ovet avautuvat yllättävistäkin paikoista.

Kuka Pirjo Savolainen?

Mallimestari Pirjo Savolainen on vaatteiden kaavoituksen asiantuntija ja muodon hallinnan mestari. Itsenäisenä designerina hän saa toteuttaa kaavoituksen avulla luovia ajatuksiaan, joista muodostuu asiakkaan unelmavaatteita. Pirjo on toiminut yrittäjänä yli 30 vuotta ja vastaanottanut Suomen Yrittäjien Timanttiristin vuonna 2013. “Kaikkien vuosien jälkeenkin tunnen tekeväni juuri sitä työtä, jota olen aina halunnut tehdä”, Pirjo sanoo.

Saavutuksia yrittäjäuralla:

- Kanta-Helsingin Yrittäjien Micro-yrittäjä palkinto 2014

- Mallimestari 2004–

- Helsingin Mestarikilta Oltermanni (puheenjohtaja) 2012–

- Helsingin Käsityö-ja Teollisuusyhdistys valtuusto 2013–

- Nahka-alan tutkintoimikunta 2000–2008

- Suomen Yrittäjät-Helsingin Yrittäjät-Kanta-Helsingin Yrittäjät 1986–

- Helsingin Yrittäjänaiset 2014–

- Oppisopimuskouluttaja

- Tuotekehittäjän EAT (FI) - Specialist Qualification in Product Development (EN) 2014

- Ammattipedagogiset opinnot (Jyväskylän Ammattikorkeakoulu)

- Savolainen Ammattivaakuna (Suomen Heraldinen seura) 2012

Boutique Bigarre Nahka-Turkisateljee on nahka-asujen ja turkisten erikoisliike Helsingissä. Yrityksessä valmistetaan nahkavaatteita ja turkkeja käsin, mittatilaustyönä.

www.bigarre.fi