Työllisyysnäkymät

Menestyvä Johtaja -voittaja selvillä

10.12.2015 klo 15:05

Menestyvä Johtaja voittajaksi nousi tänä vuonna Fujitsun Enterprise Applications -yksikön johtaja Irma Jousranta. Hän on visionäärinen johtaja, jonka vahvuuksia ovat ylivertainen kommunikointi ja sosiaaliset taidot. Jousrannassa yhdistyvät lisäksi rohkeus, jämäkkyys ja nöyryys.

Menestyvä johtaja -kokonaisuuteen osallistuneita johtajia arvioitiin neljällä osa-alueella: 1) ihmisten johtaminen, 2) läpivientikyky, 3) muutosten johtaminen ja 4) kommunikointi. Lisäksi palkittavilla keskijohtajilla korostui johtamisessaan nöyryys, ihmisten kohtaaminen, oman itsensä kehittäminen ja halu kasvaa johtajana. Merkityksellisyyden luominen työhön ja tuloksen tekeminen nousivat myös tärkeiksi tekijöiksi valinnassa.

Kilpailukykyinen Suomi hyvällä johtamisella

Hyvällä johtamisella voidaan rakentaa menestyvämpiä yrityksiä ja kilpailukykyisempää Suomea. Muutos asettaa uudenlaisia odotuksia myös johtajuudelle. Nopeatempoisessa työelämässä korostuu kyky johtaa muutosta. Johtajan pitää kyetä jakamaan valtaa ja pystyä osallistamaan työntekijöitä päätöksentekoon.

– Tässä palkinnossa on hienoa se, että keskijohdon merkitystä nostetaan esille. Uskon, että muutosten läpiviennissä keskijohdon rooli on todella tärkeä. Usein mainitaan johdon tuki, mutta se, että ylin johto on sitoutunut muutokseen tai tavoitteeseen ei riitä. Jokainen lenkki johtamisessa on tärkeä ja koko ketju ratkaisee onnistumisen, Irma Jousranta sanoo.

Jousrannalle itselleen on tärkeää ymmärtää miksi olemme tekemässä asioita. Tätä tekemisen merkitystä hän haluaakin välittää johtamisessaan eteenpäin.

– Kun ymmärtää, mihin omalla tekemisellään vaikuttaa, sitoutuminen ja vastuunotto lisääntyvät. Se edellyttää, että on samaa mieltä tavoitteesta. Esimerkiksi IT-palveluissa on paljon mielekkäämpää ajatella, että pidämme liike-elämän pyörät pyörimässä ja rakennamme parempaa yhteiskuntaa ja siksi minun on tehtävä työni hyvin, Jousranta valottaa.

Ilo, into ja inhimillisyys

Irma Jousranta valitsi jo ensimmäisen esimiestehtävänsä aikoihin eli vuosia sitten periaatteikseen sanat: ilo, into ja inhimillisyys.

– Olen edelleen samaa mieltä! Töissä ei aina ole kivaa, sillä on vaikeitakin tehtäviä ja katastrofaalisia päiviä, mutta se pitää vain hyväksyä. Silti töihin on aina kiva tulla. Oma motivaationi tulee ict-alan mahdollisuuksista. Innostuminen kaikesta uudesta, tutkiminen, keksiminen ja lopulta ratkaisuiden löytäminen ovat palkinto työstä, Irma Jousranta sanoo.

Teknologian kehittyminen mahdollistaa paljon. Irma Jousranta innostuu usein vähän villeistäkin visioista.

Johtamisen ihmeitä

Johtamisen ihme on Irma Jousrannan mukaan siinä, kun joku viisaampi lähtee mukaan innostukseen ja pian ollaan taas lähempänä tavoitetta.

– Tämän ihmeen saan kokea oman tiimini kanssa ja olen siitä kiitollinen ja huippuiloinen.

Myös inhimillisyys on Jousrannalle tärkeää.

– Inhimillisyys on minulle sitä, että olemme kaikki tasa-arvoisia ja voimme olla avoimesti oma itsemme. En tarkoita, että voi käyttäytyä huonosti ja olla epäkohtelias, vaan sitä, että kohtelemme toisiamme kunnioittavasti, ja kaikki mielipiteet ovat sallittuja. En osaisi itse näytellä mitään muuta kuin mitä olen.

Irma Jousranta muistuttaa myös tiimityön tärkeydestä. Hän sanoo, ettei olisi tässä ilman toimivaa tiimiä.

– Haluan kannustaa ihmisiä uskaltamaan. Itsekin joudun vakuuttelemaan toisinaan itselleni, että olen riittävä ja muut eivät ole sen kummempia ihmisiä kuin minä. On hyvä tiedostaa oma epätäydellisyytensä, heittää itsensä likoon. En edes haluaisi päästä helpolla, Irma Jousranta sanoo.

Mikä Menestyvä Johtaja?

Menestyvä Johtaja on Rainmakerin ja Ellun Kanojen konseptoima kokonaisuus, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen johtamisen laatua ja palkita edistyksellisiä keskijohtajia. Menestyvä Johtaja raati koostuu suomalaisen elinkeinoelämän konkareista: Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio, Dextran toimitusjohtaja ja Pihlajalinnan varatoimitusjohtaja Leena Niemistö, TeliaSoneran kuluttajasegmentistä vastaava Esa Kling, Sovellon johtaja Anne Tarkiainen, Sanoman kaupallinen johtaja Antti Järvinen, Ellun Kanojen asiakkuusjohtaja Sari Tomperi ja Rainmakerin People Manager Johanna Hirn-Yli-Juuti. Yhteistyökumppanina toimii Sanoma ja Sovelto.