Työhyvinvointi

Menestystarinan takana on ikävä ihminen

6.3.2015 klo 11:03

Mitä yhteistä on Steve Jobsilla, Bill Gatesilla, Larry Pagella ja Mark Zuckerbergillä?

He ovat ovat luoneet maailman menestyneimpiä yhtiöitä ja halutuimpia työpaikkoja, mutta samaan aikaan heidät tiedetään hyvin hankaliksi esimiehiksi. Henkilöt suurten menestystarinoiden takana ovat lähes poikkeuksetta hankalia johtajia ja egoistisia sekä ylikilpailullisia ihmisiä. Näin kirjoittaa amerikkalainen konsultti ja kirjailija Steve Tobak FoxBusinessissa julkaistussa kolumnissaan.

Tobakin mukaan Jobsia, Pagea ja Zuckerbergiä on toistuvasti luonnehdittu itsekeskeisiksi ja liian kilpailuhenkisiksi esimiehiksi, joilla on heikosti tunneälyä. Tobakin mielestä tämä osoittaa, että paljon puhutut tunneäly, positiivinen ajattelu, miellyttävyys ja alaisten vahvuuksiin keskittyminen ovat johtamisessa täysin toissijaisia asioita. Hyvän johtajan tunnistaa sen sijaan siitä, kuinka peräänantamattomasti hän kykenee luomaan menestyvää liiketoimintaa.

Keinot jäävät Tobakin mukaan sivuosaan. Useimmiten tärkeintä on sellaisen työkulttuurin luominen, jossa työntekijät innostuvat kehittämään erinomaisia tuotteita. Silti menestyvän liiketoiminnan luominen ei edellytä itsekeskeisyyttä. Esimerkiksi monialayhtiö Virginin perustaja Richard Branson tai suureen suosioon nousseen Whole foods -ruokaketjun luoja John Mackey tunnetaan erinomaisina ihmisten johtajina. Silti suuryhtiöiden ohjaimissa on usein epämiellyttäviä ihmisiä. Ainakin aluksi, ennen kuin johtaja oppii vuosikymmenien saatossa laskemaan kierroksiaan. Tobak painottaakin kirjoituksessaan, että suureksi johtajaksi havittelevan kannattaakin aloittaa opettelemalla kuinka menestyviä yhtiöitä rakennetaan.

Lähde: Taloussanomat