Blogi

Mahalasku lomaan?

Tuntuuko, että lomalla töistä irrottautumiseen menee poskettoman kauan ja stressi vaivaa vaikka lojut jo riippumatossa? Voiko vaativasta työstä koskaan olla aidosti lomalla?

Ainakin voi yrittää – tärkeintä on tehdä asiat omalle (työ)persoonalle sopivalla tavalla ja niin ettei lomaan valmistautuminen ainakaan lisää stressiä entisestään. Tässä muutama vinkki, joilla laskeudut lomaan astetta sulokkaammin ja vältät pahimman mahalaskun.

1. Aloita valmistautuminen hyvissä ajoin

Aloita lomaan laskeutuminen jo ennen sen alkua: jätä viimeisille työpäiville ja viikolle riittävästi aikaa odottamattomia tilanteita ja palavereita varten, sillä niitä tulee aina. Älä buukkaa viimeiselle viikolle kalenteriasi liian täyteen, saat sen kyllä täytettyä viime hetken asioilla – ihmisillä on tapana herätä päättämään projektinsa juurikin viime hetkellä ennen lomaansa, joten sinunkin pöydällesi todennäköisesti laskeutuu yhtä jos toista juuri ennen lomia. Vältät paniikin pitämällä kalenterissasi sopivasti ”ilmaa” viimeisellä viikolla.

2. Tee joko selkeä irtiotto tai kevyt laskeutuminen

Joillekin sopii paremmin kirmata suoraan toimistosta lentokentälle ja lähteä reissuun, joillekin taas paras tyyli on rauhassa lasketella lomille kotosalla. Oli tyylisi kumpi vain, pidä huoli että se toteutuu. Jos kaipaat lomasi alkuun kiireetöntä hengailua, älä buukkaa perhereissua Muumilaaksoon ensimmäiselle lomapäivälle vaan odotelkaa pari päivää ja tehkää jotain kiireetöntä ja rentoa ensin. Stressaavasta tilanteesta toiseen syöksyminen ei takuulla palvele tarkoitusta.

3. Ollako tavoitettavissa vai eikö olla?

Päätä etukäteen, oletko lomallasi työasioissa tavoitettavissa vai et, ja pidä päätöksestäsi kiinni. Ilmoita päätöksesi myös tiimillesi ja muille sidosryhmillesi, joiden se pitäisi tietää – kynnys yhteydenottoon kasvaa ja meilisumasi pienenee.

4. Älä stressaa siitä ettet saisi stressata

Työmoodia ei saa hetkessä "kytkettyä pois", joten anna itsellesi aikaa irrottautua. On ihan ok miettiä työasioita lomalla, eikä se tarkoita automaattisesti sitä ettetkö voisi samalla rentoutua. Saatat lomaillessasi saada huippuideoita tai ratkaista jonkun aiemmin vaivanneen ongelman kun aivosi pääsevät lepuuttamaan. Tärkeintä on tunnistaa, mietitkö työasioita pakonomaisesti vai juurikin hyvässä hengessä ja satunnaisesti.

5. Tee päätös paluusta

Päätä jo ennen lomaa, miten aiot palata töihin: katsotko meilit jo pari päivää ennen loman loppua vai säästätkö puuhan "oikeisiin töihin". Pidä tästäkin päätöksestä kiinni, niin loppuloma ei mene jahkaillessa eivätkä työt ala turhaa ahdistaa.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina