Blogi

Määritteleekö työ sinut ihmisenä?

Työ on jo ajallisestikin merkittävä osa elämäämme, puhumattakaan sen psyykkisestä merkityksestä. Annameko sille kuitenkin liian ison roolin elämässämme, määritteleekö työ meitä liikaa?

Olen aina ollut kova tekemään töitä ja pidän nykyisestä työstäni kovasti, vaikka se aika ajoin - hektisyytensä ja kovan temponsa takia - verottaakin niin vapaa-aikaani, yöuniani ja joskus parisuhdettakin. En silti osaa kuvitella eläväni toisinkaan. Jotain käsittämätöntä tyydytystähän työstä on saatava, jotta se uhraustenkin jälkeen tuntuu mielekkäältä ja kaiken vaivan arvoiselta.

En ajattele, että "nytpä teen kovasti töitä jotta etenen urallani näin ja näin" vaan näen kehittymisen luonnollisena osana urapolkuani. Kaikkeen en voi vaikuttaa, mutta uskon että oikeita asioita tekemällä päädyn tekemään lisää mielekkäitä töitä ja kohtaan taas uusia kiinnostavia haasteita. Veivät ne sitten "uralla eteenpäin" tai eivät, pääasia on jatkuva oppiminen ja kehittyminen siinä mitä tekee.

Viime aikoina olen miettinyt paljon otsikon kysymystä. Määrittelenkö itseni työn kautta, tai määritteleekö työni, minut ihmisenä? Voisinko edes teoriassa hypätä "tyhjän päälle" ja jättää nykyisenkaltaiset työni - lähteä vaikkapa ulkomaille tai vaan vaihtaa alaa? Sillä tavalla pysyvästi. Tätä ajatusleikkiä leikin itseni kanssa siksi, että saisin vastauksen otsikon kysymykseen.

Totuus on, että epäilen suuresti. Ehkä työ tosiaan määrittelee minut ihmisenä, osaltaan. Ehkä olen minä juuri senkin takia, mitä työkseni teen ja missä olen hyvä. Ehkä se ei ole niin kovin huono asia välttämättä - ainakaan jos tasapaino muun elämän kanssa säilyy.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina