Työhyvinvointi

Maanantain ja perjantain poissaolot

4.4.2016 klo 13:03

Usein esiintyvät vatsataudit, toistuvat ylilyönnit yrityksen tilaisuuksissa, joissa on tarjolla alkoholia. Nämä ovat valitettavia esimerkkejä työelämän tilanteista, jotka voivat kertoa henkilön päihdeongelmasta.

Työntekijän runsaaseen alkoholinkäyttöön voi olla vaikea kiinnittää huomiota. Työterveyden Audit-kyselyihin on helppo vastata kaunistellen, joten suurin osa alkoholiongelmista paljastuukin työkaverien tai esimiesten kautta.

Jos työntekijät huomaavat, että kollegalla on kosteita viikonloppuja, jää heille erittäin suuri vastuu asian esille tuomisesta. Ihmisille on tyypillistä paikkailla kollegan tekemättä jääneitä töitä ja vähätellä poissaoloja.

Varhainen puuttuminen kannattaa

Varhainen alkoholiongelmaan puuttuminen on todella tärkeää. Jo hienovaraiset merkit voivat kertoa ongelmasta. Moni ei ymmärrä, että jo pari olutta perjantai-iltana voi huonontaa unta niin paljon, että palauttava lepo jää kokonaan pois. Suuremmista määristä puhuttaessa tilanne vain pahenee. Seurauksena on siis jatkuva väsymys.

Huonon yöunen lisäksi alkoholin liikakäyttö heikentää keskittymiskykyä ja muistia. Myös rapistunut ulkonäkö saattaa antaa aiheen ongelmakäytön epäilyyn. Päihdeongelmaisella on usein myös enemmän sairauslomia ja työteho laskee muutenkin. Työpaikan hommat kasaantuvat muille työntekijöille. Jos esimies ei puutu ongelmiin napakasti, syntyy helposti huono ilmapiiri ja koko työpaikan tunnelma kärsii.

Kissa pöydälle

Joskus kissan nostaminen pöydälle havahduttaa henkilön siihen, että hän myöntää ongelman itselleen. Tämä kynnys on ylitettävä, sillä oma motivaatio on ensimmäinen askel asian korjaamiseen. Toisinaan sen sijaan tarvitaan kirjallinen varoitus tai irtisanominen, jotta ihminen tajuaa avuntarpeen.

Lähde: Talouselämä