Työhyvinvointi

Maailman syöpäpäivää vietetään 4.2.17

3.2.2017 klo 7:00

Maailman syöpäpäivä haluaa kiinnittää huomion syöpäpotilaiden paranemiseen ja syövän ehkäisyyn.

Kuusikymmentä terveydenhuollon ammattilaista, tutkijaa ja potilasjärjestöjen edustajaa 20 Euroopan maasta yhdistävät voimansa parantaakseen hoitojen tuloksia ja syöpäpotilaiden elämänlaatua. Allekirjoittaneet ovat ECC:n (European Carcer Concord) jäseniä. ECC julkaisi Maailman Syöpäpäivänä 2014 Potilaan oikeudet, johon sisältyi myös kunnianhimoinen tavoite, että vuonna 2035 eurooppalaisista syöpäpotilaista 70 prosenttia on elossa kymmenen vuoden kuluttua taudin toteamisesta.

Syöpä on vielä maailman yleisin kuolinsyy. WHO:n Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) ennustaa, että vuonna 2030 syöpään sairastuu 21,7 miljoonaa ihmistä. Suomessa kymmenen vuotta taudin toteamisen jälkeen on elossa 64 prosenttia naisista ja 61 prosenttia miehistä. Syöpätutkimus ja syöpähoidot ovat harpanneet reippaasti eteenpäin viimeisen 40 vuoden aikana. Voidaan jo kysyä, onko syöpä enää tappava tauti vuonna 2035.

Teemalla #mevoimme #minävoin, #wecan #ican halutaan ihmiset aktiivisesti liikkeelle, jotta syöpä voidaan voittaa.

Oma terveys edelle

Jokainen suomalainen voi omalta osaltaan huolehtia omasta terveydestään ja samalla vähentää riskiään sairastua syöpään. Maailman syöpäpäivänä, lauantaina 4.2. oma terveys on hyvä syy tehdä henkilökohtaisia terveyspäätöksiä ja esim. lähteä liikkumaan, aloittaa tipaton viikonloppu tai savuton, nikotiiniton loppuelämä.

Jokainen voi jakaa oman päätöksensä sosiaalisessa mediassa hashtagilla  #MeVoimme #MinäVoin #ViKan #JagKan #WorldCancerDay #WeCanICan ja olet mukana levittämässä Maailman syöpäpäivän teemaa eteenpäin.

Syöpätutkimus on tärkeä osa syövän torjuntaa

70/35-tavoitteeseen pääseminen edellyttää myös syöpätutkimukseen panostamista. Suomessa julkinen tutkimusrahoitus on pienentynyt. Ainoa keino voittaa syöpä on ylläpitää laadukasta tutkimusta. Syöpätyöhön voi osallistua tukemalla syöpätutkimusta. Syöpäsäätiö on Suomen suurin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja. Syöpäsäätiö jakaa apurahoina vuosittain yli 5 miljoonaa euroa. Syöpäsäätiö ja sen rahastot jakavat apurahoja vuosittain yli sadalle tutkijalle tai tutkimusryhmälle.

Syöpäjärjestöt on Suomen suurimpia kansanterveysjärjestöjä, jolla on yli 120 000 jäsentä.

Syöpäjärjestöihin kuuluvat:

Suomen Syöpäyhdistys ry ja sen jäsenjärjestöt: 
12 alueellista syöpäyhdistystä 
6 valtakunnallista potilasjärjestöä 
Suomen Syöpärekisteri ja sen osana Joukkotarkastusrekisteri 
Syöpäsäätiö

Syöpäjärjestöt tukee ja kuntouttaa syöpää sairastavia ja heidän läheisiään, tiedottaa syöpää ehkäisevistä ja terveyttä edistävistä asioista, pitää yllä rekisteriä syöpätaudeista ja joukkotarkastuksista ja myöntää varoja syöpätautien tieteelliseen tutkimukseen.

www.syöpäjärjestöt.fi
www.kaikkisyövästä.fi
www.ilmansyöpää.fi

Lähde: Syöpäjärjestöt