Työhyvinvointi

Maailman sydänpäivänä 29.9. pukeudutaan punaiseen!

28.9.2018 klo 7:00

Maailman sydänpäivää vietetään 29. syyskuuta. Maailman sydänjärjestön (WHF) organisoimaa vuosittaista sydänterveyden päivää vietetään nyt 18:tta kertaa.

Suomessa päivän järjestävät Suomen Sydänliitto, sydänpiirit ja sydänyhdistykset. Päivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta sydän- ja verisuonisairauksista ja auttaa ihmisiä tekemään sydänterveyttä edistäviä valintoja.

Suomessa kannustetaan ihmisiä pukeutumaan punaiseen Maailman sydänpäivänä ja tekemään siten sydänterveydestä ja -työstä näkyvää. Teemapäivänä myös rakennukset ja maamerkit ympäri Suomea pukeutuvat punaiseen. Punaisen julkivalaisun saavat 24 tunnettua kohdetta, joiden joukossa ovat mm. Finlandia-talo, Näsinneula ja Lakeuden Risti. Yksin Tampereella valaistaan 6 näyttävää rakennusta.

Tietoa sydän- ja verisuonisairauksista

Sydän- ja verisuonisairauksiin kuolee maailmassa vuosittain 17,5 miljoonaa ihmistä. Yksin sepelvaltimotauti aiheuttaa Suomessa joka viidennen kuoleman. Kuitenkin 80 % sydän- ja verisuonitautien aiheuttamista kohtauksista jäisi tapahtumatta, jos sairauksien ehkäisy toimisi parhaalla mahdollisella tavalla. Jokainen vaikuttaa sydänterveyteensä omilla valitsemillaan elintavoilla.

Viisi vinkkiä sydämen hyvinvointiin:

1. Liiku aina, kun mahdollista

Löydä liikkumisen hetkiä useita kertoja viikossa. Jokainen askel kannattaa. Käytä portaita tai poistu bussista pari pysäkkiä ennen määränpäätä lisätäksesi askelia.

2. Syö terveellisesti

Pyri syömään päivässä ainakin viisi kourallista kasviksia eli vihanneksia, juureksia, marjoja tai hedelmiä. Suosi pehmeitä rasvoja ja kuituja. Valitse kaupassa Sydänmerkki-tuotteita.

3. Lopeta tupakointi

Paras yksittäinen teko sydämesi hyväksi. Pyydä tarvittaessa apua lopettamiseen lääkäriltäsi.

4. Mittaa verenpaineesi säännöllisesti

Jos verenpaineesi on koholla, tutki voitko korjata tilanteen muuttamalla elintapojasi. Tarvittaessa voidaan lisäksi käyttää lääkehoitoa.

5. Nuku riittävästi ja muista rentoutua

Huolehdi, että saat riittävästi unta ja lepoa. Tee asioita, jotka tuottavat sinulle iloa.

https://sydan.fi/pukeudupunaiseen/
https://www.worldheartday.org/

#pukeudupunaiseen #maailmansydänpäivä #worldheartday

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 70 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 223 paikalliseen sydänyhdistykseen, 16 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).