Blogi

Maailma muuttuu, myös kesätyönhakijalla - 3 vinkkiä

Kesätyönhaku käy jo kuumana, moneen paikkaan haut ovat jo umpeutuneet, mutta monen kohdalla rekrytointeja vasta käynnistellään. Siispä on vielä hyvin aikaa ottaa parista neuvosta onkeensa ennen hakemusviestin lähettämistä.

Kesätyönhaku – kuten työnhaku ylipäätäänkin – on käynyt läpi melkoisen mullistuksen viime vuosina. Vaikka edelleenkin osa paikoista menee suhteiden kautta suoraan jonkun tyttärelle, siskonpojalle tai naapurin Kimmolle, haetaan kesätyöntekijöitä nykyään pienempiinkin yrityksiin – ja vieläpä kiinnostaviin pesteihin. Perinteisten töiden rinnalle ovat tulleet erilaiset promootio- ja some-työt, joihin valituilta edellytetään sekä hyvää ulosantia että näppäryyttä somen käytössä.
 
Tässä muuttuneessa maailmassa kannatankin seuraavien kolmen vinkin mieleen painamista, jottei kiinnostava kesäduuni mene sivu suun.
 
1. Tarkista some-jalanjälkesi
Vaikka työnantaja ei edelleenkään saisi hyödyntää sinusta googlaamalla löytämäänsä tietoa päätöksenteossaan, tapahtuu tätä koko ajan – olemmehan vain ihmisiä, ja usein uteliaita sellaisia. Joten, ennen kuin ryhdyt hakemusten lähettämiseen, googlaa itse itsesi ja tarkista etenkin se, mitä avoimet some-profiilisi sinusta kertovat. Nyt on hyvä aika poistaa tai piilottaa ne kuvat ja postaukset, joiden sisältö ei ehkä parhaiten mairittele sinua rekrytoivan yrityksen silmissä.
 
2. Ote some-profiilisi hyötykäyttöön
Kun mahdollinen siivousurakka some-profiileissa on tehty, on aika valjastaa ne hyötykäyttöön kesätyönhaun kannalta. Jos olet hakemassa työhön, jossa edellytyksenä on aktiivisuus somessa, on nyt viimeistään hyvä aika täyttää omatkin profiilit kyseiseen työhön tai alaan sopivalla, sinun näköisellä, sisällöllä. Ideana on siis osoittaa, että työ kiinnostaa ja olet tosissasi sitä hakemassa, ei mielistellä. Mieti siis, mitä alaan liittyvää ja sinua kiinnostavaa sisältöä voisit julkaista some-profiilissasi/profiileissasi ja ohjata hakemuksessasi rekrytoija suoraan tiedon lähteille.
 
3. Pyri erottautumaan
Kesätyötä hakiessa, etenkin ensimmäistä kertaa, vinkit saadaan usein vanhemmilta tai työelämässä jo pidempään vaikuttaneilta tutuilta. Jos kuitenkin haet ns. modernia kesäduunia, kuten edellä mainittuja promootio- tai some-töitä, kannattaa hakijoiden massasta erottautumiseen panostaa perinteisen hakemuksen sijaan. Perusasiat on toki syytä kertoa hakemuksessa, mutta jos tiedät jo etukäteen työn kiinnostavan monia muitakin, on syytä pistää peliin kaikki. Mieti, millä persoonasi ja vaikkapa harrastuneisuutesi piirteillä ja ominaisuuksilla voisit kertoa itsestäsi enemmän kuin perinteisessä hakemuskirjeessä.
 
Paula Narkiniemi
Vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina