Suomen arvostetuimpiin yritysjohtajiin kuuluva Matti Alahuhta on puhunut koko uransa ajan henkilöstön kehittämisen ja motivoinnin tärkeydestä. Ihmiset ovat yrityksen voimavara.

Docendon kustantama Matti Alahuhdan kirja Johtajuus ilmestyi juuri. Alahuhta kirjoitti kirjan yhteistyössä Pekka Seppäsen ja historioitsija Martti Häikiön kanssa. Kirjassa Alahuhta kannustaa nuoria valitsemaan omat tehtävänsä omien kiinnostustensa mukaan. Hän kysyy, miksi tehdä muuta kuin sitä, mistä nauttii eniten, jos siihen on mahdollisuus? Rahan ja aseman perässä juokseminen ei kannata, sillä jos siihen juoksuun lähtee, maaliin ei pääse koskaan.

Johtajuuden harha

Kirjassa on viisaita sanoja johtajuudesta. Johtavassa asemassa olevia varoitetaan ajautumasta omiin kuvitelmiinsa. Johtaja on organisaationsa palvelija. Organisaatiossa johtajan tehtävä on tukea muita. Erityisesti suuren organisaation johtajalle on aina tarjolla houkutuksia, joihin tarttuminen on pois oikeasta työnteosta. Jos johtaja ei ole nöyrä ja aidosti kiinnostunut etulinjasta, hänellä on riski ajautua omiin kuvitelmiinsa. Näin johtaja alkaa helposti elää johtajan elämää. Kalenteri täyttyy helposti muilla kuin oman yrityksen asioilla, vaikka oikeaa työtä on vain se, mikä vie yritystä kohti sen tavoitteita.

Matti Alahuhta on Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja ja työskentelee poikansa Teemu Alahuhdan, Otto Kukkosen sekä Lauri Stadighin perustaman DevCo -yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Hän on hallituksen puheenjohtaja myös Outotecissä ja Aalto-yliopistossa. Lisäksi Alahuhta on Koneen, ABB:n ja Volvon hallitusten jäsen.

Lähde: Talouselämä