Työuran alussa

Luo ura ulkomailla

Jos haaveissasi on ura ulkomailla, näillä vinkeillä pääset alkuun.

Mieti kohdemaa ja käytännön asiat

Aloita pohdintasi siitä, minne haluat lähteä ja kuinka pitkäksi aikaa. Haluatko olla kesän kausityöntekijänä Espanjassa vai suunnitteletko pysyvää muuttoa Norjaan? Lähdetkö yksin vai perheesi kanssa? Mitä teet asunnollesi?

Selvitä kohdemaasi tilannetta. Kuinka paljon töitä on tarjolla? Minkälaisia tehtäviä? Yleisesti suomalaisia arvostetaan Euroopan työmarkkinoilla, koska olemme korkeasti koulutettuja ja kielitaitoisia.

Valmistaudu huolella

Käytä sosiaalista mediaa, kysy ystäviltäsi ja lue tietopankkeja. Esimerkiksi Eures-portaalista löydät tietoa EU-maista, aluekohtaisia vinkkejä ja yhteyshenkilöitä.

Perehdy työnhaun käytäntöihin

Joissakin Euroopan maissa ansioluettelossa pitää olla valokuva, Suomessa ei. Kysele, älä epäröi.

Asiakirjat mukaan

Suomen kaltaista keskitettyä väestörekisteriä ei ole vielä kaikkialla. Siksi syntymätodistus on joissakin maissa tärkeä dokumentti, jota vaaditaan viranomaisten kanssa asioidessa. Ole selvillä, mitä dokumentteja tarvitset matkaan.

Huomioi eläke ja verot

Tiedä, kuinka työeläkkeesi karttuu, kun työskentelet muualla. Ota myös selvää, mihin maahan olet verovelvollinen. Kysymyksissäsi auttavat Kela ja verottaja.

Neuvottele

Mieti uuden työnantajasi kanssa, kuinka käytännön asiat hoidetaan. Tiedustele, auttavatko he sinua esimerkiksi asunnon löytämisessä. Älä oleta, että kaikki järjestetään valmiiksi.

Vaadi kirjallinen sopimus

Tämä on tärkeää, sillä valitettavan usein luotetaan suullisiin sopimuksiin. Kirjallinen sopimus on erityisen arvokas tapauksissa, joissa työtä on luvattua vähemmän tai palkassa epäselvyyksiä.

Muista tuet
Jos olet 18-35-vuotias työnhakija, voit mahdollisesti saada Eka Eures -hankkeelta rahallista tukea työhaastattelumatkaan. Lisätietoja TE-toimistoista tai osoitteesta www.yourfirsteuresjob.se.

Asiantuntijanakansainvälisen työnvälityksen ja Eures-palveluiden asiantuntijaTelle Vilkama Pintos Uudenmaan TE-toimistosta.

Haave Hollannista

Suvi Kosonen aloitti lokakuussa työt ING Bank -pankissa Hollannissa. Työssään Kosonen seuraa eurooppalaisia pankkeja ja rahoitusmarkkinoita.

Kosonen ei ole ensimmäistä kertaa ulkomailla töissä. Opiskeluaikanaan Helsingin kauppakorkeakoulussa hän teki muutaman kuukauden harjoittelun Suomen suurlähetystössä Kyproksella.

- Lähdin hakemaan kokemuksia ja kehittymään. Tällä kerralla mukana oli myös henkilökohtaisia syitä. Mieheni on hollantilainen, Kosonen kertoo.

Vinkkejä työpaikoista löytyi omien kontaktien lisäksi internetistä ja sosiaalisesta mediasta. LinkedIn tarjosi tietoa avoimista paikoista ja Facebookin ryhmät elämästä ulkomailla.

Loppujenlopuksi aktiivinen työnhaku ei kestänyt kauaa. Kosonen sanoo olleensa helpottunut, kuinka vaivatta kaikki järjestyi. Hän sai apua myös uudelta työnantajaltaan.

- Ilman heitä paperityö olisi varmasti tuntunut raskaammalta.

Hankalimpana vaiheena Kosonen pitää aikaa kahden maan välissä. Odotusta ja epätietoa, kuinka nopeasti esimerkiksi asunto löytyy. Lisähaasteita toi asioiminen kahden maan verottajan kanssa sekä siirtyminen Kelan järjestelmästä Hollannin terveydenhuollon piiriin.

Lisäksi Kososta yllätti, kuinka hämmästyneitä monet olivat, kun hän kertoi halustaan lähteä ulkomaille.

- Suomalaiset taitavat olla lopulta aika tyytyväisiä asumaan ja työskentelemään Suomessa.

Kosonen on viihtynyt kansainvälisessä tiimissään. Hän pitää ulkomailla työskentelyä parhaana mahdollisena tapana saada perspektiiviä omaan tekemiseen.

- On hyvä nähdä, että tutut käytännöt eivät ole ainoita oikeita.

 Sanna Kekki