Työhyvinvointi

Löydä työvire!

10.9.2015 klo 11:12

Mitä työvire tarkoittaa sinulle? Työvire vaihtelee usein työn luonteen mukaan. Esimerkiksi luovan työn tekijät löytävät inspiraation luovassa välitilassa, vapaana ja ajelehtivana. Toisille sen sijaan hyvinkin tiukka aikatauluttaminen ja rytmittäminen on tärkeintä, että pääsee vauhtiin.

Työvireen löytäminen on helpompaa, kun työntekijällä on konkreettinen lista töistä, jotka tulee tehdä työpäivän aikana. Usein puhutaan flowsta ja luovuuden tiloista, ja niitä kannattaa hyödyntää täysillä, kun ne sattuvat kohdalle. Ja vaikka vire ei olisikaan täydellinen, töitä täytyy tehdä silti.

Työpaikkaympäristö aktivoi

Myös työympäristöllä on merkitystä. Tietynlainen ympäristö ja työkaverit orientoivat työhön. Jos työskentelee kotona, sinne voi rakentaa ulkoisia merkkejä, jotka luovat työvirettä sekä tehdä esimerkiksi fyysisen siirtymän taukojumppaan tai pienelle kävelylle. Tärkeintä on, että oppii kuuntelemaan itseään ja havaitsee milloin on tehokkaimmillaan. Työskentely työpaikalla ja etenkin kotona vaatii kuitenkin ymmärrystä oman työprosessin ohjauksesta ja tietynlaista kurinalaisuutta. Hyvän työpäivän jälkeen tulee olla tunne, että on tehnyt jotain tärkeää ja että työt ovat edenneet.

Löydä työn flow

1. Pohdi millainen ”työminän” fyysinen ja henkinen siirtymäriitti sopii sinulle.
2. Kehitä rutiinit työvireen aikaansaamiseksi ja löydä oikea paikka jokaiselle työtehtävälle.
3. Huolehdi siitä, että stressitasosi pysyy sopivana. Stressi on työvireen tuhoaja. 
4. Rytmitä työ ja muu elämä elämäntilanteeseesi sopivaksi kokonaisuudeksi.
5. Älä rankaise itseäsi sosiaalisen median käytöstä. Tauon jälkeen voit taas jatkaa työntekoa.
6. Suunnittele työtäsi ja keskustele hyvistä käytännöistä työkavereidesi kanssa.

Lähde: Talouselämä