Blogi

Löydä sisäinen motivaatiosi

Harva meistä tekee työkseen mitään erityisen suurta tunteen paloa herättävää. Jokaisesta työstä voi silti etsiä itseä innostavia asioita.

Motivaatio on häilyvä käsite, joka tuppaa katoamaan, jos sitä ei ruoki. Sen perustana toimivat tarpeet, halut, palkkiot ja rangaistukset. Teemme asioita, jotta saamme siitä jotain. Työelämässä harmittavan usein motivaation lähteinä toimivat vain ulkoiset pakotteet.

Sisäinen ja ulkoinen motivaatio

Motivaatio lähtee joko sisältä tai tulee ulkoa. Sisäinen motivaatio on sitä, että tekomme ja käytöksemme syyt ovat meistä itsestämme lähtöisin. Toisin sanoen saamme teoistamme esimerkiksi nautintoa, iloa tai onnistumisen tunteen.

Tämänlainen syvimmistä tarpeistamme lähtöisin oleva henkinen palkinto on kauaskantoisin ja innostavin motivaation lähde.

Aika moni meistä kokee työelämässä ulkoista motivointia. Sitä yhteiskunnasta ja työnantajasta riippuvaista. Tällainen toiminta on yleensä palkkio- ja jopa pakotepohjaista. Rahaa on ansaittava, velvoitteet hoidettava ja lapset ruokittava.

Ulkoinen motivaatio ei toimi alkuunpanevana voimana yhtä tehokkaasti kuin sisäinen palo ja innostus. Toki esimerkiksi raha ja kiitokset toimivat loistavina kannusteina, kunhan ne ovat konkreettisesti saavutettavissa.

Löydä sopiva ajatusmalli

Oma ajatusmaailmamme määrittelee suhtautumisemme kaikkeen, mitä teemme. Tätä toitotetaan paljon: ajattele positiivisesti, niin tulet onnelliseksi. Negatiivisuus on asennevamma, joka on korjattavissa. Joillekin tämä ”aivopesu” toimii, itse en kuulu positiivisuuden palvojiin.

Sosiaalipsykologian tutkimukset muuten kertovat, että jos suhtautuu yltiöpositiivisesti tavoitteisiinsa, motivaatio ponnisteluun laskee. Toisin sanoen taivaanrannan maalailu on mukavampaa kuin kova työ.

Jos positiivisuus on voimanlähteesi, hienoa! Virtaa voi hakea myös muista asioista kuten käytännöllisyydestä ja haasteista. Työelämää voi ajatella esimerkiksi palapelinä. Jos teen tuon ja tämän, pääsen tavoitteeseen. Askel askeleelta.

Kokeile purkaa haastavat tehtävät pieniksi palasiksi ja keskity vain käsillä olevaan. Palkitse itsesi pienistäkin voitoista.

Kaiva syvältä

Etsi itsestäsi ne piirteet, joita voit hyödyntää työssäsi ja joita seuraamalla saat onnistumisen tunteita.

Motivaationa toimivat mitkä tahansa ominaisuudet, joista saat tyydytystä. Kilpailuvietti on voimakas piirre, josta on paljon hyötyä työelämässä. Esimerkiksi yrittäjällä se on mahtava ominaisuus. Jokainen uusi asiakas ja onnistunut myynti on voitto.

Pehmeämmät arvot toimivat samalla tavoin työelämän muokkaamisessa motivoivammaksi itselle. Jos saat iloa auttamisesta, keskity täysillä siihen ja jätä tulostavoitteet toissijaisiksi.

Kun onnistut hyödyntämään lahjojasi onnistuneesti työssäsi, palkitsevat aivosi sinut pienellä mielihyvää tuottavalla dopamiinitilkalla. Hiljalleen syntyy positiivinen kierre, joka ehkä innostaa heräämään hyvällä mielellä huomennakin.