Blogi

Lomatonkin voi nauttia kesästä

11.6.2019 klo 13:19

Vaikka et viettäisi kesälomaa, kannattaa kesällä silti tankata aurinkoenergiaa ja lepoa sopivassa suhteessa.

Koko maailmaa vaahtoaa nyt kesälomista. On myös monia, jotka eivät sitä voi/saa tai halua viettää. Kaikki eivät yksinkertaisesti pysty pitämään palkallista kesälomaa.

Kesäloma on hiukan kuin joulu. Odotettu, rakastettu ja ehkä joissain tapauksissa jopa liian hypetetty. Ihmiset ottavat kesäloman ohjelmasta, pituudesta ja onnistumisesta paljon paineita. Siitä toitotetaan kuukausikaupalla niin televisiossa, somessa kuin työpaikan kahvipöydässä.

Heille, jotka eivät kesälomaa syystä tai toisesta vietä, on jatkuva kotkotus ahdistavaa. Loma kun useimmille kuitenkin tulisi tarpeeseen.

Ok, et siis voi pitää lomaa. Valoisaan ja virkeään aikaan voi kesäajasta nauttia silti mahdollisuuksien mukaan.

Älä täytä vapaitasi velvollisuuksilla, vaan kasaile kalenteriin asioita, joista saat voimaa ja nautintoa. Kesäisiin kokemuksiin ei pitkiä matkoja tarvita; löhöile puistossa lukemassa, käy pulahtamassa lähialueen uimapaikoissa ja kierrä pyörällä kesäkirppareita.

Nauti kun voit. Ota ilo irti helteisistä hetkistä, viilentävästä tuulenvireestä, alati vaihtuvista tuoksuista ja kesäherkuista. Älä sulkeudu sisään harmittelemaan lomatonta kesääsi. Unetkin voi ottaa ulkona.

Uudet asiat ja kokemukset virkistävät lähes loman lailla. Kokeile jotain jännittävää tai aloita uusi harrastus. Uuden oppiminen ja hauska tekeminen ovat tehokkaita tapoja saada ajatukset pois töistä. Kun käyt kesätapahtumissa ja järjestät vapaalle mukavan rentoa puuhaa, on helpompi kuunnella kavereiden päättymättömiä lomajuttuja.

Luo ex-tempore-seikkailu: lähde päämäärättömälle road tripille tai vuokraa hotellihuone omasta kaupungista. Saat hetkessä seikkailun ja irtioton tunnelmaa ilman sen kummempaa vaivannäköä.

Nuku ja nauti kesäaamuista sopivassa suhteessa. Jos joudut heräämään aikaisin joka aamu, nuku kun saat tilaisuuden, aurinko ja kesä ovat kuitenkin uudistuva luonnonvara. Niistä ei tarvitse ottaa stressiä. Jos teet iltatöitä, ota ilo irti valoisista ja linnunlauluntäyteisistä aamuista lempijuomasi kanssa.

Loman päätarkoitus on lepo, stressin laukaiseminen ja nollaaminen. Jos onnistut rentoutumaan vapaa-aikana, saatat olla kesän lopulla jopa tasapainoisempi kuin kesäänsä täysillä suorittanut kollega.

Satu Varjonen on äiti ja freelancer-kirjoittaja, jolla on vankka tausta keikka- ja asiakaspalvelutyöstä.