Blogi

Lomalla viimeinkin, voin ottaa iisimmin

Tähän aikaan vuodesta lehdet suorastaan pursuavat jos jonkinmoista vinkkiä lomalaisille – yhteen on koottu niin parhaat taukopaikat suosittujen mökkiteiden varsilta kuin tehokkaimmat hyttysmyrkytkin.

Grillimakkara- ja aurinkorasvatestien rinnalla huomioni on kuitenkin tänä kesänä kiinnittynyt erityisesti lukuisiin vinkkilistoihin, jotka kertovat pahaa aavistamattomalle lomailijalle, miten omasta lomastaan saa varmasti kaiken ilon irti tai miten lomassaan ”onnistuu” parhaiten.

Onnistuu? Lomassa? Kalskahtaa jännästi siltä kuin loma olisi jonkinlainen suoritus, jonka päätteeksi jaetaan pisteet ja papukaijamerkit parhaan tuotoksen aikaansaajalle. Okei, ymmärrän, että loma voi monesta eri syystä mennä täysin plörinäksi ja on asioita, joihin ”oikein” reagoimalla lomaansa voi helpostikin parantaa – mutta tarvitaanko loman onnistuneeseen ”suorittamiseen” oikein ohjeet? Tai oikeastaan, kuka määrittelee, minkälainen on onnistunut loma?

Loman perimmäinen tarkoitushan lienee ladata akkuja ja levätä tulevia työkoitoksia varten. Meitä on moneksi ja niin on myös tapoja, joilla levänneeseen olotilaan on mahdollista päästä. Joku tarvitsee ne sähköpostit piippaamaan puhelimeen myös lomalla ja joku toinen taas saa näppylöitä pelkästä työn ajattelemisestakin. Miten siis on mahdollista neuvoa lukuisia eri ääripäitä samalla kertaa moninaiset tarpeet huomioiden? Ei lainkaan helppo homma.

Adrenaliinikoukussa olevalle ikiliikkujalle ajatuskin riippamatossa meditoinnista aiheuttaa ahdistusta ja löhöilystä omat ”kiksinsä” saavalle taas aktiivinen touhuaminen saattaa nostaa tuskanhien otsalle. Rentoutuminen ja lepääminen kun ovat kovin yksilöllistä puuhaa. Itse suosin jotain noiden kahden ääripään välimaastosta höystettynä satunnaisilla hetkillä, joina venyn myös ääripäiden ulkopuolelle – hypertouhuaminen vs. totaalinen lamaannus. Neuvopa siinä sitten, miten lomasta saa kaiken irti.

Sitten keksin sen. Eikä tämäkään toki ole täysin aukoton neuvo, mutta tässä se tulee:

”Pidä lomaa”.

Jää jokaisen tulkinnan varaan miten, missä, milloin ja kuinka paljon.

Paula Narkiniemi

Tuottaja, Oikotie Työpaikat

Twitter: PoolaKristiina

Testaa, oletko loman tarpeessa>>