Työhyvinvointi

Liukastuitko?

16.11.2016 klo 7:00

Lauhtuva keli liukastuttaa katuja ja lisää kaatumisen riskiä. Lue Mehiläisen akuuttilääketieteen erikoislääkäri Petri Gawdzinskin vinkit nopeaan ensiapuun eri kaatumistilanteissa.

1. Haava kaatumisesta? Puhdista ja peitä se.
Jos liukastuminen sai aikaan haavan, puhdista haava antiseptisellä aineella tai puhtaan juoksevan veden alla. Peitä haava suojasidoksella. Likaiset, syvät ja vuotavat haavat on näytettävä aina lääkärin vastaanotolla. Tarkista myös, että tetanus- eli jäykkäkouristusrokote on voimassa.

2. Nyrjähtikö nilkka, tuliko ruhjeita? Kylmä, koho ja kompressio auttavat.

Tuttu nyrkkisääntö ”kylmä, koho ja kompressio” toimii hyvänä ensiapuna. Jäähdytä nyrjähtänyttä raajaa kylmällä 20-30 minuuttia. Kohota raaja sisäisen verenvuodon vähentämiseksi ja sido vammakohtaan tukeva side turvotuksen estämiseksi. Älä rasita nilkkaa turhaan. Jatka jäähdytystä ensimmäisen vuorokauden ajan parin tunnin välein. Hakeudu lääkäriin, jos kipu ja turvotus eivät hellitä ja jos jalka ei siedä painoa.

3. Epäiletkö murtumaa? Tue murtunut raaja ja hakeudu hoitoon.

Murtumaan viittaa voimakas kipu, turvotus ja virheasento. Tue murtunut raaja liikkumattomaksi käytettävissä olevilla apuvälineillä, esimerkiksi kolmioliinalla tai muilla sidetarpeilla. Tuenta helpottaa myös kipua. Hakeudu sen jälkeen hoitoon lääkärin vastaanotolle.

4. Vuotaako nenästä verta? Niistä, asetu etukumaraan ja paina sierainta.

Tyhjennä mahdollinen verihyytymä nenästä niistämällä. Asetu etukumaraan asentoon ja paina sierainta tasaisesti nenäluuta vasten. Aseta kylmäpakkaus nenän päälle. Mikäli vuoto ei lakkaa noin 20 minuutissa, hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Jos kaatunut henkilö on tajuton, ei liiku tai hänellä on hengitysvaikeuksia, soita välittömästi hätänumeroon 112.

Ensiapuvinkit antoi Mehiläisen akuuttilääketieteen erikoislääkäri Petri Gawdzinski.

Lähde: Mehiläinen