Työhyvinvointi

Lisää imua työhön

29.10.2013 klo 13:45

Mitä tehdä kun työ tökkii? Miten viihtyä töissä paremmin ja tehdä myös rutiineista nautittavia?

Meillä kaikilla on päiviä, jolloin tekisi mieli jäädä sänkyyn ja vetää peitto korville. Jos työ alkaa maistua puulta viikosta toiseen, on hyvä miettiä, onko vika työpaikassa vai omassa asenteessa.

Motivaation kannata työn tulee tarjota sopivasti haasteita ja oppimismahdollisuuksia. Parhaiten työ sujuu, kun omat taidot ja työn vaatimukset kohtaavat positiivisesti. Tällöin tehtävä tuntuu haasteelliselta, muttei liian vaikealta tarjotakseen miellyttäviä onnistumisen kokemuksia. Syvän keskittymisen myötä työ imaisee mukaansa, ajatus juoksee kirkkaana ja aika ja paikka ympäriltä katoavat. Työ sujuu kuin tanssi.

Helpoiten flown saavuttaa, kun työtä saa tehdä omassa tahdissa, omien tottumusten mukaan. Vaikka luovasta työstä on helpompi innostua kun rutiineista, voi tunteen syntyyn vaikuttaa omalla asenteella.

”Työn kokeminen ikävänä pakkona estää heittäytymisen ja on jarru kaikelle luovuudelle”, sanoo psykologian professori Markku Ojanen, joka on osuvasti kääntänyt flown ajan riennoksi.

Luo salaisia tavoitteita

”Olipa työ tai tehtävä mikä tahansa, voi siitä aina löytää jotain kiinnostavaa tai positiivista”, vakuuttaa it-asiantuntija Ilkka O. Lavas.

17-vuotiaana yrittäjäksi ryhtynyt, muun muassa ohjelmointiyritys W3 Groupia ja City.fi:tä pyörittävä Lavas kehottaa kasvattamaan työn imua asettamalla itselle salaisia tehtäviä. Sellainen voi olla esimerkiksi saada mahdollisemman moni hymyilemään päivän aikana. Koska saatat näin pelastaa jonkun päivän, on ennätys hyvä laittaa seuraavana päivänä uusiksi.

Huippuhetkien lisäksi työhön kuuluu aina myös vähemmän innostavia tehtäviä. Nuo energiasyöpöt kannattaa hoitaa alta mahdollisemman nopeasti, jotta pääsee taas keskittymään johonkin mieluisempaan.

”Tekosyiden keksiminen ja työn siirtäminen vie hirveästi energiaa etenkin, jos ajatus tekemättömästä työstä pyörii päässä jatkuvasti”, Lavas sanoo.

Tylsää tehtävää hoitaessaan hänellä on tapana vaihtaa työpistettä puolen tunnin välein. Taukoliikuntaa tarjoavien paussien välillä hän työskentelee mahdollisemman täysillä.

”Jos fiilis on kadoksissa, mietin, miksi työ pitää tehdä ja ketä kaikkia sen tekeminen hyödyttää. Koska asiat vaikuttavat aina myös muihin, on motivoivaa nähdä työnsä osana laajempaa kokonaisuutta”, Lavas sanoo.

Ruoki kehittymisen haluasi

Lavaksen mukaan työn imua luovat selkeät tavoitteet ja halu kehittyä. Hän kehottaa pilkkomaan projektit osiin ja asettamaan niille selkeät, päivä- ja viikkokohtaiset tavoitteet. Tavoitteiden saavuttaminen tuntuu palkitsevalta, etenkin kun työstä saa oikeutetusti kiitosta.

Ellei esimieheltä heru kehuja säännöllisesti, Lavas kehottaa hankkimaan mentorin, jonka kanssa käydä läpi omia saavutuksia ja päämääriä. Hän vertaa mentoria urheilijoiden käyttämään personal traineriin, joka kannustuksellaan ja tieto-taidollaan piiskaa yhä parempiin suorituksiin.

”Sisäinen palo työhön lähtee siitä, että haluaa oppia uutta ja kehittää itseään yli työnantajan odotusten. Kun oman osaamisen näkee henkilökohtaisena, ei työnantajan hallitsemana pääomana, erilaiset tehtävät eivät ole vain työtä, vaan tilaisuuksia kasvattaa omaa ammattitaitoa”, Lavas sanoo.

Näin saavutat flown työssä

1. Tee työympäristöstäsi mahdollisemman miellyttävä. Hae keskittymisrauhaa korvatulpilla tai innosta itseäsi mielimusiikillasi.

2. Jos aloittaminen on vaikeaa, aloita työ keskeltä, lopusta tai kiinnostavimmasta osasta. Pääasia, että pääset alkuun.

3. Jaksota työ osiin ja etene päättäväisesti pala kerrallaan. Jos ajatus jumittuu, lähde lenkille tai pelaa erä sudokua tai pasianssia.

4. Kehu itseäsi ja muistele aiempia onnistumisiasi ja niistä seuranneita onnistumisen tunteita. Hanki itsellesi mentori, jonka kanssa voit sparrata suoritustasi.