Työllisyysnäkymät

Liian arvokas menetettäväksi

Millaisesta ammattilaisesta työnantajat pitävät kiinni?

IT-alan työmarkkinat elävät todellisessa murroksessa. Yritykset irtisanovat tarpeettomaksi muuttuvaa osaamista, mutta toisaalta etsivät uusia kykyjä. Perinteiset insinööritaidot kuten ongelmanratkaisukyky, kriittinen ajattelu ja teknologian ymmärrys ovat tärkeitä, mutta eivät riitä erottautumaan joukosta, saati varmistamaan työn jatkuvuutta.

Millainen työntekijä tekee itsestään pidetyn ja arvokkaan työyhteisössään? Kasvuyhtiö Sofigaten Senior Vice President Sanna Siniketo listasi neljä arvokkaan työntekijän ominaisuutta:

1. Hanki luottamus

Luottamuksen voi ansaita jokapäiväisillä teoilla, pitkäjänteisesti, ei pelkillä puheilla. Kaikki ovat kyllästyneet kuulemaan IT:ltä, miksi jokin ei onnistu. Osoita osaamisesi ja kyvykkyytesi auttaa, kykysi ymmärtää haasteet ja kiinnostuksesi tuoda uusia ideoita liiketoiminnan hyödyksi. Luottamuksen rakentaminen vaatii kykyä ajatella liiketoimintalähtöisesti ja rohkeutta toimia oma-aloitteisesti.

2. Omaksu auttamisasenne

Palveluasenne on usein väärin ymmärretty termi. Se johtaa helposti epätasapainoiseen asetelmaan, että palvelua saa siihen, mitä on osannut pyytää. Muuta palveluasenne mielessäsi auttamisasenteeksi. Se edellyttää, että haluat ymmärtää, miten voit auttaa avun tarvitsijaa omalla ammattitaidollasi. Auttajan maine kiirii pitkälle.

3. Verkostoidu aidosti

Aito verkostoituja ei ainoastaan haali ihmisiä vaikutuspiiriinsä, vaan rakentaa merkityksellisiä suhteita. Kuuntele, opi muilta ja anna muiden oppia sinulta.  Henkilöt jotka osoittavat kiinnostusta ympärillä oleviin asioihin, vaikka ne eivät kuuluisikaan omaan toimenkuvaan ovat työnantajalle arvokkaita.

4. Kanna vastuu omasta arvostasi

Kanna vastuu omasta markkina-arvostasi.  Huolehdi siitä, että taitosi kehittyvät ja monipuolistuvat markkinoiden vaatimusten mukaan.  Älä odota, että esimies kehottaa kouluttautumaan, vaan etsi itse erilaisia tapoja kehittyä. Pelkkä uusien sertifikaattien hankkiminen ei riitä. Hyödynnä ja näytä osaamisesi käytännössä.

Lähde: Sofigate

www.sofigate.com