Työhyvinvointi

Liiallinen sosiaalisen median käyttö huolestuttaa

Lääkäri Emilia Vuorisalmi huolissaan nuorten liiallisesta sosiaalisen median käytöstä.

Liiallinen sosiaalisen median käyttö vaikuttaa Emilia Vuorisalmen mukaan mielen ja kehon hyvinvointiin. Teknologiariippuvuus juontaa juurensa useisiin nuorten hyvinvointia haittaaviin ongelmiin. Sähköisen informaatiotulvan keskellä kannattaa tehdä asioita jotka ovat itselle tärkeitä, ympäristössä pursuilevista täydellisistä vertailukohdista huolimatta.

Tapojen muodostuminen muovaa nuoria aivoja. Jos haitalliset tavat jäävät vahvasti päälle, voi niitä myöhemmässä iässä olla vaikea muuttaa. Siksi ennaltaehkäisevä työ on tärkeää. Uniongelmat, keskittymiskyvyn puute, mieliala…sosiaalisen median liiallisella käytöllä on useita haittoja.

Sosiaalinen media voi antaa parhaimmillaan paljon, mutta ihmisiä ja etenkin nuoria tulee auttaa tiedostamaan haittoja ja kannustaa säännöstelemään sen käyttöä. Jatkuva riippuvuus teknologiasta heijastuu yllättävän moneen asiaan: mm. uneen, keskittymiskykyyn ja mielialaan. Arjessa ei enää ole sitä, että ollaan vaan, ja tämän seurauksena aivot eivät saa tarpeeksi lepoa.

Sininen valo vie yöunet

Varsinkaan nuoret eivät usein tule ajatelleeksi esimerkiksi sitä, miten sininen valo illalla vaikuttaa unen laatuun ja sitä kautta mielialaan ja vaikkapa naisten hormonitoimintaan. Älylaitteet kannattaakin laittaa sivuun hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.

Sosiaalisen median käyttäjä vertailevat itseään helposti toisiin. Vuorisalmen mukaan unohdamme helposti sen, mitä itse aidosti olemme. Pettymys nousee pintaan, kun todellisuus ei näytä samalta kuin Instafiltterin läpi. Kaikenlaisiin ääri-ilmiöihin ja supertreeneihin osallistumisen sijaan kannustankin lääkärinä pieniin, itselle armollisiin muutoksiin oman suunnan löytymisessä ja terveyden ylläpidossa.

Lähde: Mehiläinen