Työhyvinvointi

Lihavuusleikkauksista apua työelämässä pysymiseen

28.4.2016 klo 14:07

Lihavuusleikkaus on merkittävä apu työelämässä pysymiseen. Tutkimusten perusteella lihavuusleikkaus on tehokas hoitomuoto vaikeaan ylipainoon, kun kaikki muut keinot on kokeiltu eikä laihduttaminen ole tuottanut pysyviä tuloksia. Tästä huolimatta niitä tehdään Suomessa huomattavasti vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Lihavuusleikkausten tulokset puhuvat puolestaan: viiden vuoden jälkeen potilaat ovat laihtuneet keskimäärin 30–40 prosenttia lähtöpainostaan ja noin 80–90 prosenttia tyypin 2 diabetesta sairastaneista pääsee eroon insuliinilääkityksestä tai saa sairauden parempaan hoitotasapainoon.

Hyvistä hoitotuloksista huolimatta Suomessa tehdään vuosittain alle tuhat lihavuusleikkausta. Esimerkiksi Ruotsissa tehdään 8 000–10 000 leikkausta vuodessa ja Norjassa noin 4 000–5 000. Suomessa olisi tarve kolme- tai nelinkertaiselle määrälle nykytasoon verrattuna. Sen sijaan meillä tyydytään hoitamaan ylipainon aiheuttamia sairauksia, kuten verenpainetautia, diabetesta ja uniapneaa. Potilasta toki muistutetaan painonpudotuksen tärkeydestä, mutta hänellä ei tarjota siihen tehokasta, pysyvään lopputulokseen johtavaa keinoa.

Lisää elinvuosia?

Lihavuusongelman juuret voivat olla ylipainoon liittyvissä kulttuurisissa asenteissa: lihavuus nähdään psyykkisenä ongelmana ja luonteen heikkoutena. Yleinen käsityshän on, että kuka tahansa laihtuu, kunhan syö vähemmän kaloreita kuin kuluttaa.

Kyse ei ole siitä, etteivät lihavuusleikkaukseen hakeutuvat ihmiset osaisi laihduttaa. Päinvastoin, he ovat mestarilaihduttajia. Monella on takanaan useita laihdutuskuureja, mutta 95 prosenttia ihmisistä ei pysty säilyttämään tuloksia normaalissa arjessaan. Lihavuusleikkauksella voidaan parantaa ihmisten terveyttä ja elämänlaatua huomattavasti ja lisätä elinvuosia kymmenellä prosentilla.

Lihavuusleikkauksissa ei ole kysymys kilojen vähentämisestä vaan sairauksien poistamisesta ja työkyvyttömyyseläkkeiden vähentämisestä. Ylipaino lisää esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien riskiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan arvioilta 1,4−7 prosenttia Suomen kaikista terveysmenoista johtuu lihavuudesta. Yhteiskunnalle syntyy myös melkoinen säästö, jos ihmisen työura pitenee kymmenellä vuodella.

Faktaa lihavuusleikkauksista:

1) Pääosa lihavuusleikkauksista tehdään Suomessa mahalaukun ohitusleikkauksena tai mahalaukun kavennuksena. Ohitusleikkaus on myös muissa Pohjoismaissa käytetyin tekniikka, kun taas esimerkiksi Yhdysvalloissa tehdään eniten mahalaukun kavennuksia. Menetelmä valitaan yksilöllisesti.

2) Lihavuusleikkaukseen hakeutuvan painoindeksin pitää olla terveellä potilaalla yli 40 tai yli 35, jos potilaalla on diabetes, verenpainetauti tai uniapnea.

3) Lihavuusleikkaukseen pääseminen edellyttää, että potilas on kokeillut konservatiivista hoitoa ja että hän sitoutuu elämäntapojen ja ruokailutottumusten muutoksiin.

4) Noin kymmenen prosenttia Suomen lihavuusleikkauksista tehdään yksityisessä terveydenhuollossa.

Lähde: Terveystalo