Työhyvinvointi

Lepää sairaana!

Talvella liikkuu monenlaisia flunssapöpöjä. Flunssalta onkin työyhteisössä melko vaikea välttyä. Kiireinen työ ja läsnäolopaineet estävät flunssaisen levon.

Pienikin sairaus, kuten tavallinen flunssa rasittaa kehoa. Flunssan yhteydessä lievä sydänlihastulehdus onkin hyvin tavallinen ja menee yleensä ohi lepäämällä. Flunssan hoidossa avainsana onkin juuri lepo. Kun olet sairas, lepää. Mitä varhaisemmassa flunssan vaihessa annat aikaa levolle, sitä nopeammin paranet.

Älä tartuta muita

Flunssa tarttuu mm. pinnoilta ja käsien kautta. Ajattele työkavereitasi ja pysy kotona, jos sinulla on flunssa.

Mikäli lähtee liikkeelle kipeänä, siitä voi koitua vakavampiakin seurauksia. Lievä sydänlihastulehdus voi pahentua ja aiheuttaa vakavia rytmihäiriöitä, jolloin sydämen toimintakyky voi jopa romahtaa.

On tärkeää muistaa, että hyvä kuntokaan ei suojaa sydänlihastulehdukselta, joka voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Anna siis aikaa levolle ja hoida flunssa pois kotona. Jos laistaa levosta, sairaus pitkittyy ja edessä voi olla viikkojen, jopa kuukausien toipuminen.

Ennaltaehkäisy on paras lääke

Vaikka flunssaa on usein vaikea torjua, pienillä teoilla on merkitystä. Näin voit välttyä flunssan saamiselta ja ikävien pöpöjen levittämiseltä.

1. Pue lämpimästi kun lähdet ulos

Vilustumisena tunnettu ilmiö tarkoittaa yleensä tavallista voimakkaampaa altistumista kylmälle, joka aktivoi kehossa jo majailevan flunssaviruksen.  Aina ei siis tarvitse olla ketään lähistöllä yskimässä, riittää, että päivän tai parin sisällä on ollut sellaisen henkilön lähistöllä, jolla on ollut flunssa tai on koskenut samaan kohtaan kuin flunssaa sairastava henkilö. Käsihygienia on tärkeää!

2. Luota tuntoaistiisi

Jos sisätiloissakin tuntuu kylmältä etkä ole kuumeessa, laita vähän lämpimämmin päälle. Usein huonosti tiivistetystä ikkunasta tuleva kylmä ilma ja veto voi aiheuttaa pahemman flunssan kuin ulkoilma.

3. D-vitamiinia koko perheelle

Suomen leveysasteilla keho ei tuota tarpeeksi D-vitamiinia, joten sitä kannattaa ottaa purkista.  D-vitamiinin puute altistaa helposti syksyn- ja talven virusaalloille. Hyvä käsihygienia ja fiksu pää auttaa pitkälle

4. Pärski paperiin

Älä yski ja aivastele käsiisi, sillä siitä flunssapöpöt leviävät edelleen. Pärski paperiin ja heitä paperi roskiin ja desinfioi kätesi tämän jälkeen. Flunssavirukset tarttuvat käsiin ja sitä kautta kaikkeen mihin ihminen koskee seuraavan 24 – 48 tunnin aikana.

Faktaa flunssasta:

- Flunssa-aalto iskee yleensä kovimmilllaan joulukuussa ja jatkuu voimakkaana maaliskuuhun asti. Koko flunssakausi kestää marraskuusta huhtikuuhun.

- Käsidesi tappaa käsissä leviävät pöpöt mutta kausiflunssaan tepsii myös pelkkä saippua! Pese ahkerasti käsiäsi  etenkin flunssakaudella!

- Flunssavirus säilyy parhaiten ympäristössä joka on kuiva ja jossa ei ole auringonvaloa.

- Vitamiinit ovat tärkeitä: Erityisesti D-Vitamiinin on tutkittu vähentävän flunssan tarttumista.

- Flunssan hoito ja sen aiheuttamat muut kustannukset ovat vuosittain 20-40 miljardia euroa (koko maailmassa).

Lähde: Suomen Sydänliitto ja flunssa.com