Talous ja raha

Kuuden euron tuntipalkka?

13.9.2016 klo 13:44

SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta laski paljonko rakennusalan kuuden euron tuntipalkalla työllistyvän nettopalkka on lisien jälkeen.

Rakennusliitto on sopinut, että töihin pääsee minimissään kuuden euron tuntipalkalla. Matalapalkkaisella työkokeilulla on tarkoitus auttaa ilman opiskelu- tai työpaikkaa olevia, nuoria ihmisiä pääsemään kiinni työelämään.

Ilkka Kaukoranta laski, mitä kuuden euron tuntipalkalla työllistyvän nettopalkka on lisien jälkeen. Laskelman esimerkki on Helsingissä yksin vuokralla asuva henkilö, joka maksaa vuokraa 700 euroa kuukaudessa. Hän tekee puolen vuoden kokeilun aikana kahdeksan tunnin työpäivää.

Vuosilomakorvauksen jälkeen työntekijän bruttopalkka on 1302 euroa kuukaudessa. Verojen sekä eläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen jälkeen käteen jää 1158 euroa. Helsingissä esimerkkitapaus saa asumistukea 306 euroa, joka kasvattaa käteen jäävän ansion 1463 euroon.

700 euron vuokran jälkeen jää muuhun elämiseen 763 euroa. Kuukaudessa palkkaa tulee 300 euroa enemmän, kuin toimeentulotuen varassa elävälle. Kannustimet ovat kohdallaan, ja kokeilussa mukana pääse töihin, “saa jalan oven väliin” ja mahdollisesti myöhemmin parempiin työtehtäviin.

SAKin mukaan jäsenliitot voivat vapaasti neuvotella työehtosopimuksiinsa erilaisia kokeiluja. Kaukoranta pitää Rakennusliiton mallia hyvänä. Kokeilu kestää sopimuskauden ajan eli helmikuuhun 2018.

Lähde: Kauppalehti