Blogi

Kunnioitusta kehiin viestinnän keinoin

6.3.2017 klo 7:00

Ansaitseeko pomosi kunnioituksesi, vai kuuluuko hän työelämän jopa kliseisiin esimieshahmoihin, joiden alaiset ajattelevat ettei tämä osaa oikeastaan mitään? Vika saattaa olla esimiehen viestintätaidoissa.

Etenkin asiantuntijatyössä tiimit rakentuvat usein niin, että kokoonpano muistuttaa orkesteria: jokaisella on oma erikoisosaamisalueensa, mutta yhdessä soitetaan samaa kappaletta. Orkesterin vetäjä ei välttämättä osaa soittaa jokaista soitinta – eikä tarvitsekaan – pääasia on, että hän osaa vetää tiimiä ja saa kokoonpanon soimaan kauniisti yhteen. Mutta entäpä jos pomo ei ymmärrä tiiminsä ”soittamista instrumenteista” hölkäsen pöläystä, eikä varsinkaan myönnä sitä?

Ehkä tästä johtuen työelämässä törmää usein työntekijöiden kommentteihin, joissa kunnioitus oman esimiehen osaamista kohtaan rakoilee tai puuttuu kokonaan. Jos esimies ei ymmärrä mitä alaisensa tekevät päivät pitkät, saattaa tilanteesta kehkeytyä varsinainen sotku, sillä esimies tekee omat ratkaisunsa ja päätöksensä sen tiedon varassa, joka hänellä on. Tällöin päätökset saattavat tuntua alaisista kummallisilta tai jopa täysin järjettömiltä: miksi teemme jotain, mikä ei varmasti toimi tai miksi meidän pitää tehdä asioita, jotka eivät liity työhömme lainkaan?

Sanotaan, että hyvä johtaja kerää ympärilleen itseään parempia. Uskon, että tämä pitää paikkansa, mutta uskon myös, että hyvän johtajan pitää vähintäänkin ymmärtää mitä tiiminsä eri jäsenet tekevät ja miksi. Tästä taas ei selviä ilman aktiivista viestintää. Jokaista nippeliä ei tietenkään tarvitse hanskata, mutta ilman jatkuvaa vuoropuhelua tiimin jäsenten kanssa en usko kenenkään pärjäävän kovin pitkään. Ja sen huomaavat myös tiimiläiset.

Loppujen lopuksi alaisten kunnioituksen ansaitsemiseksi ei tarvitse tehdä ihmeitä – kyse on oikeastaan ”vain” hyvästä viestimisestä. Hyvä pomo kuuntelee, kysyy ja auttaa tarvittaessa – ja pitää alaistensa puolia suhteessa muuhun organisaatioon. Vaikka esimies ei osaisikaan tehdä jokaisen alaisensa työtä, pärjää hän pitkälle kysymällä paljon ja viestimällä aktiivisesti. Viestiessään pomo ikään kuin sivumennen myös kertoo alaisilleen välittävänsä heistä ja heidän työstään. Aktiivisessa viestimisessä on sekin hienous, että se vaatii aina myös vastapuolen: hyvin viestivä pomo kannustaa myös alaisiaan viestimään, jolloin epäselvien tilanteiden, tavoitteiden ja töiden määrä vähenee.

Viestintä on ikään kuin pomon tahtipuikko: ilman sitä tiimi ei soita yhteen tai tiedä mitä heiltä odotetaan.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina