Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Talous ja raha

Kuluttajien luottamus heikkeni lokakuussa 2018

30.10.2018 klo 7:00

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli 16,8 lokakuussa 2018, kun syyskuussa se oli 20,2 ja elokuussa 21,5.

Lokakuussa 2017 luottamusindikaattori sai arvon 23,1. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,6. Luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ja yleisestä työttömyydestä heikkenivät lokakuussa 2018 selvästi edelliskuusta ja viimevuotisesta. Odotukset kuluttajan omasta taloudesta ja säästämismahdollisuuksista pysyivät suunnilleen ennallaan eli hyvinä.

Kotitaloutensa rahatilanteen kuluttajat arvioivat lokakuussa 2018 erittäin hyväksi. Ajankohtaa pidettiin hyvin otollisena säästämiselle ja hyvänä myös kestotavaroiden ostamiselle muttei enää lainanotolle. Työlliset kuluttajat kokivat lokakuussa 2018, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla edelleen jonkin verran vähentynyt viime aikoina.

Lokakuussa 2018 luottamus talouteen oli vahvinta Pohjois-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat selvästi optimistisimpia, kun taas eläkeläiset ja työttömät arvioivat talouskehitystä kielteisimmin.

Lähde: Tilastokeskus