Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työllisyysnäkymät

Kuka tarttuisi tylsiin töihin? 

26.9.2018 klo 16:14

Työntekijöiltä peräänkuulutetaan yhä äänekkäämmin yrittäjämäistä asennetta. Innostuneita ja aikaansaavia vastuunkantajia halutaan ja rusinoiden noukkijoita karsastetaan. – Mistä löytyy motivaatio tehdä myös ne tylsät työt?

Miksi ylipäätään teemme töitä?

Jos ainoa motivaatio on palkka, innostunutta asennetta on vaikea löytää. Heti helpottaa, kun kokee tekevänsä töitä tärkeän tarkoituksen eteen. – Mikä on yrityksen missio? Mikä on oma missio? Kuinka lähellä nämä missiot ovat toisiaan? Työmotivaatio on parhaimmillaan silloin, kun oman ammatillisen olemassaolon tarkoitus on linjassa yrityksen tarkoituksen kanssa. Kaikista töistä tulee mielenkiintoisempia, kun näkee niiden merkityksen isossa kuvassa. Yrityksen mission näkökulmasta on helppo tunnistaa ne työt, joita tehdään turhaan tai jotka vievät vikasuuntaan. Missiota vastaan peilattuina paljastuvat myös ne työt, jotka pitäisi tehdä tehokkaammin, jotta jaksetaan panostaa esim. luovaan työhön, joka tuo markkinajohtajuuden.

Työn tarkoitus ja työtehtävät ovat kaksi eri asiaa

Autonkuljettajan tarkoitus ei ole ajaa autoa vaan kuljettaa ihmisiä sinne, minne he haluavat mennä. Kuljettajan työtehtäviin kuuluu myös asiakaspalvelua, ajoneuvon huoltoa ja puhtaanapitoa sekä parhaiden ajoreittien suunnittelua. – Olen käynyt saman keskustelun itseni kanssa: Minun työni tarkoitus ei ole valmentaa vaan auttaa ihmisiä ja yrityksiä kukoistamaan. Teen työtäni oivalluttaen, kirjoittaen ja puhuen.

Työnkuvaani kuuluu myös opiskella, verkostoitua, markkinoida, myydä, viestiä, tehdä tarjouksia, hoitaa yrityksen taloutta sekä huolehtia sopimuksista, vakuutuksista, sidosryhmistä jne. Pelkkä hauskanpito tarkoittaisi yritykselleni loppua. – Tätä tarkoittaa yrittäjämäinen asenne: On hyväksyttävä työ kokonaisuutena, jossa kivat ja vähemmän kivat tehtävät ovat polku unelman eli vision toteuttamiseen. Jokainen yksittäinen tehtävä on hoidettava yrityksen arvojen mukaisesti. Jokaisen työntekijän pestiin kuuluu olla hyvä kollega ja toimia hyvänä käyntikorttina palkanmaksajalleen.

Pidä itsestäsi huolta ja harjoita ajanhallintaa

 Energisellä ihmisellä riittää kapasiteettia hoitaa rutiinit alta pois, jotta voi keskittyä haastavampiin tehtäviin, joiden mukaan palkkatasokin määräytyy. Itsestään ja työkyvystään on pidettävä huolta. Huonokuntoista hyvää työntekijää ei ole olemassa.

Suurin osa työajasta kuuluukin käyttää siihen, mikä inspiroi ja mikä on tärkeintä itselle asetettujen tavoitteiden kannalta. Pakolliset, mutta oman roolin kannalta vähemmän tärkeät tehtävät erotellaan kiireellisyyden ja tärkeysasteen mukaan. Jos aikaa on silti liian vähän, mietitään toimivampia ratkaisuja, kuten, että sanotaan joskus kauniisti ”ei”. On opeteltava neuvottelemaan töiden toimivammasta jaosta. On delegoitava ja kehitettävä tehokkaampia toimintatapoja. Välillä on myös hyväksyttävä, että epätäydellinen suoritus riittää.

Kaikista töistä onneksi oppii. Oppipojasta kasvaa näkemyksellinen mestari vasta, kun hän ymmärtää prosessit. Rekrytoinneissa ja kehityskeskusteluissa on hyvä avata prosesseja ja pohtia fiksua työnjakoa, jotta omassa roolissa on helpompi menestyä ja viihtyä rutiineineen päivineen.

Asiantuntijana: Certified Holistic Health Coach, KTM, MTi, työyhteisövalmentaja, luennoitsija, mentori, kirjoittaja, WholeBody Focusing Practitioner Pirkko Tavaila

www@eatbenow.com