Työuran alussa

Kouluttauduitko työttömäksi?

20.5.2015 klo 15:55

Työ on tavoite, jonka vuoksi opiskellaan. Entä jos opinnoista huolimatta ei saa töitä?

Opinnot päätöksessä, mutta työpaikka puuttuu? Tuttua monelle nuorelle ja aikuisellekin, sillä joillekin aloille yksinkertaisesti koulutetaan liikaa ihmisiä suhteessa tarjolla oleviin työpaikkoihin. Auttaisiko tähän sisäänotettavien opiskelijoiden määrän vähentäminen? Studentum.fi -koulutussivuston teettämän tutkimuksen mukaan koulutukseen liittyviä valintoja tekevät nuoret ja aikuiset ovat vahvasti sitä mieltä, että työmahdollisuuksien tulisi vaikuttaa sisäänotettavien opiskelijoiden määrään ja koulutustarjontaan. Tutkimukseen osallistuneiden mielestä ei ole järkevää kouluttaa työntekijöitä aloille, joille työllistyminen on hankalaa jopa mahdotonta. 73 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että opintotarjonnan tulisi vastata työmarkkinatilannetta.

Opiskelemaan hakeudutaan ensisijaisesti kiinnostavien opintoaineiden perässä. Valintapäätökseen vaikuttavat usein myös työmahdollisuudet valmistumisen jälkeen. Myös kaverin sanalla on merkitystä. Moni nuorista ottaa huomioon muiden opiskelijoiden mielipiteet opinnoista ja kouluista. Tutkimus toteutettiin keväällä 2015 ja siihen vastasi 3 094 peruskoulun jälkeistä koulutusta etsivää nuorta tai aikuista. Vastaajista 1 271 oli alle 21-vuotiaita.

Työssäkäynti houkuttaa opintojen sijaan

Moni valitsee opiskelun, jos töitä ei löydy. Opiskelukin on parempi vaihtoehto kuin tyhjänpanttina olo. Usein opiskelu ei välttämättä ole aikuiselle kuitenkaan se ensimmäinen vaihtoehto. Noin 40 prosenttia yli 20-vuotiaista arvioikin, että he olisivat tänä vuonna mieluummin töissä kuin opiskelemassa, mikäli työtilanne sen sallisi.

Mikä Studentum?

Studentum-koulutussivustolla voi vertailla eri koulutusvaihtoehtoja koulutusalan, koulutustyypin tai paikkakunnan mukaan. Sivustolla voi jättää yhteydenottopyynnön ja kohdistaa sen suoraan kiinnostavalle oppilaitokselle. Sivusto tavoittaa kuukausittain noin 140 000 koulutusta etsivää nuorta ja aikuista. Studentum-sivuston hakupalvelusta löytyy tällä hetkellä noin 3500 koulutusta.

Lähde: Studentum