Työllisyysnäkymät

Kotitoimiston kilpailijat tulevat

14.4.2016 klo 7:00

Moni yrittäjä työskentelee kotitoimistossa. Nyt kotitoimisto on kuitenkin saanut kilpailijan.

Yhteisöllinen työskentelytapa yleistyy nopeasti. Jaettavissa yhteisöllisissä työskentelytiloissa (ns. toimistohotellit) pääsee tutustumaan eri alojen ihmisiin. Esimerkiksi Helsingin Kaartinkaupungissa sijaitseva Mow on yrittäjille ja itsensä työllistäjille tarkoitettu yhteisöllinen toimisto, jonka kuusikerroksisiin tiloihin mahtuu yli 250 työntekijää. Helmikuussa avatun toimistohotellin tiloissa voi työskennellä päiväpassilla tai kuukausijäsenyydellä.

Mow ei ole kuitenkaan perinteinen toimistohotelli/toimisto. Esillä on taidetta, design-huonekaluja ja popcorn-automaatteja. Yhteishenkeä pidetään yllä aamujoogalla, elokuvailloilla, esiintymis- ja kokkikursseilla sekä kahvitastingeilla.

Tavoitteena on, että eri alojen ammattilaiset tapaisivat toisiaan luontevasti ja löytäisivät verkostoitumismahdollisuuksia. Mowissa työskentelee muun muassa konsultteja, mainostoimistoja, graafikoita, asianajajia, arkkitehtejä ja muusikoita.

Maailmalta tuttua

Yhteisöllinen työskentely on maailmalla jo hyvinkin tuttua, oikea trendi. Esimerkiksi Barcelonassa on 280 yhteisöllistä toimitilaa. Alan markkinajohtaja on amerikkalainen startup WeWork, jolla on New Yorkissa kymmeniä toimistohotelleja.

Yhteisöllisiä toimistoja on Suomessa vielä melko vähän. Alan toimijoita Helsingissä ovat esimerkiksi Business Center Papula, Regus ja Kenno Lounge.

Toimistohotellit tarjoavat jäsentensä käyttöön yhteisiä tiloja: esimerkiksi neuvotteluhuoneita, keittiön, kirjaston, kuntosalin, saunan, harrastustilat ja puhelinkopit.

Toimistopalveluteli it-tuki, aulapalvelu ja siivous kuuluvat usein jäsenyyden hintaan.

Yhteisöllisissä työtiloissa järjestetään myös tapahtumia. Tarjolla voi olla after work -bileitä, aamujoogaa, esiintymis- ja kokkikursseja, elokuvailtoja, kahvi- ja teemaisteluita tms.

Lähde: Talouselämä