Blogi

Korona sysää työpaikkojen digiloikan kerralla käyntiin

Tilanne on niin hämmentävä, ettei sen mittasuhteita oikein edes tajua. Koronaviruksen aiheuttama pandemia kyykyttää maailmaa ja moukaroi samalla työelämää kovalla kädellä. Voiko koronasta seurata mitään hyvää työelämään?

Yritykset ovat pahoissa vaikeuksissa, taantuma on vääjäämättä edessä ja työpaikat vaarassa. Puhumattakaan kansalaisten terveydestä ja sen vaikutuksista. Näiden lisäksi epävarmuus tilanteen jatkumisesta ja jatkotoimenpiteistä koskettaa jokaista meitä. Koronavirus on ottanut otteen tavallisesta arjesta tavalla, jota harva uskalsi edes kuvitella.

Monelle alalle tilanne on kuoleman suudelma, mutta monelle yritykselle ja organisaatiolle myös mahdollisuus tuoda työskentelytavat ja palvelutarjoama tähän päivään – digiaikaan. Kun asiakkaita ei enää voi kohdata fyysisesti, on keksittävä keinot palvella ja asioida digitaalisesti. Samalla myös pitkään todellista tuloaan tehnyt etätyö on yhä useamman organisaation toimintakyvyn edellytys. Jos ennen etätyö saattoi olla harvojen herkkua, nyt se on monelle ainoa keino selviytyä kun työpaikoille ei voikaan enää mennä.

Digiloikka otetaan nyt kertarykäyksellä

Viimeistään hallituksen päätettyä sulkea koulujen ovet ja rajoittaa yli 10 hengen kokoontumisia yrityksissä havahduttiin toimimaan, jotta etätyö ja digitaaliset yhteydet olisivat mahdollisia ja toimivia. Some täyttyi aprikoinnista, miten etätyö missäkin hoidetaan, mitkä ovat parhaita palaverikäytäntöjä online-kokouksiin ja miten vaikkapa työergonomia hoituu kotoa käsin.

Palveluntarjoajat ideoivat kilpaa keinoja tuoda palvelunsa digitaalisia kanavia pitkin asiakkaiden saataville ja sparrasivat toinen toisiaan parhaista työvälineistä ja tavoista toimia. Todellista yhteisöllisyyttä, sanoisin.

Yritysten päättäjät heräsivät viimeistään nyt todellisuuteen, joka oli kyllä olemassa jo ennen koronaakin: digitaalisuus ei ole valinta, vaan liiketoiminnan edellytys. Se, mikä voidaan digitalisoida tai tehdä paremmin digitaalisten työkalujen avulla, kannattaa tehdä – alasta ja työstä riippuu, minkälainen osuus on kyseessä. Koronan jälkeen tuskin yksikään asiantuntijaorganisaatio uskoo, että on paluuta pelkkään fyysiseen kontaktiin painottuvaan bisnekseen, vaan nahka on luotava uudestaan. Nyt vieläpä pikavauhdilla, jos mielii selviytyä.

Ihminen sopeutuu lopulta aina

Pari viikkoa sitten utopialta kuulostaneet matkustuskielto tai kehotus välttää fyysistä kontaktia ovat jo uponneet suomalaistenkin mieliin, ja arki alkaa muotoutua rajoitteista huolimatta. Hetken kuluttua olemme tottuneet tähänkin, sillä ihminen kyllä sopeutuu. Nähtäväksi jää, miltä paluu tavalliseen arkeen näyttää, tai onko sellaista enää kun rajoitukset poistuvat. Onko yhteiskunta muotoutunut uudestaan tavalla, jota emme osanneet ennustaa ja jota silloin pidämme jo normina.