Blogi

Kolme vinkkiä parempaan ansioluetteloon

CV on työnhaun kaksiteräinen miekka: se toisaalta sivuutetaan nopeasti ja toisaalta se kertoo hakijasta kaiken oleellisen. Jos CV:n on osannut tehdä hyvin, ovi haastatteluun saattaa aueta helpostikin, mutta helppoa se ei välttämättä ole.

Yleisesti ottaen CV:ssä tärkeää on napakkuus ja kattavuus, joiden välillä tasapainoilu saattaa olla haastavaa: miten tiivistää koko (pitkäkin) työura korkeintaan pariin sivuun napakasti mutta kattavasti? Jos kukaan rekrytoijien lisäksi ei ole koskaan katsonut CV:täsi, nyt olisi sen aika viimeistään. Ulkopuolinen jos joku pystyy arvioimaan, kerrotko urastasi ja osaamisestasi kaiken oleellisen vai et. Ulkopuolisen arvioijan lisäksi ehdotan seuraaviin kolmeen asiaan panostamista, jotta saat CV:stäsi kaiken hyödyn irti ja erottaudut hakijoiden massasta.

1.     Panosta silmäiltävyyteen

CV jos mikä on silmäilyä varten, joten huomioi tämä ansioluetteloasi rakentaessasi: minkä kuvan sinusta työnhakijana se nopealla vilkaisulla antaa? Löydätkö helposti koulutuksen, erityisosaamisen ja työhistorian pääkohdat vain muutaman sekunnin vilkaisulla? Jos et, mieti, miten voisit tuoda nämä erottuvammin esiin: voisiko jäsentelyä muuttaa, entä tekstin määrää? Muista kuitenkin, ettei silmäiltävyys tarkoita sitä, että itse sisältö voi olla täyttä höttöä - päin vastoin: hyvä silmäiltävyys kehottaa tutustumaan CV:n sisältöön tarkemmin.

2.     Optimoi

Silmäiltävyyden lisäksi CV:ssä kannattaa panostaa myös sisällön ”hakukoneoptimointiin” – kyllä, myös CV:n voi hakukoneoptimoida. Nyt tosin hakukoneilla tarkoitetaan organisaatioiden rekrytointijärjestelmiä sekä ihan ihmissilmää. Mieti, mitkä termit toistuvat työpaikkailmoituksessa ja minkä niistä pitäisi löytyä myös omasta hakemuksestasi. Esimerkiksi jos haet markkinointiviestinnän työtä, pitäisi CV:stäsi löytyä termi ”markkinointiviestintä” sekä muita vastaavia ”hakusanoja”, jotta rekrytoija voi joko ihan omin silmin CV:tä skannatessaan tai hakiessaan hakusanoilla rekrytointijärjestelmästä löytää juuri sinun CV:stäsi hakemansa asiat. Tämä on osaltaan myös silmäiltävyyttä, joten näitä kahta ensimmäistä kannattaa miettiä rinta rinnan CV:tä työstettäessä.

3.     Mieti erottautumiskeinosi

Tämä onkin sitten se vähemmän ”tekninen” vinkkini ansioluetteloon. Olet nyt optimoinut ja muokannut CV:si silmäiltävyyden kiitettävälle tasolle, mutta vielä pitäisi miettiä, miten erotut muiden yhtä hyvien ansioluetteloiden joukosta. Ei mikään helppo nakki välttämättä ja jokaisen kohdalla erottautumiskeino voi olla täysin uniikki. Yksi asia kuitenkin erottaa hakijan suhteellisen helposti muista, nimittäin video. Video on edelleen aivan liian vähän käytetty osa työhakemusta, minkä takia siihen panostaminen usein kannattaa. Omalla kohdalla voin sanoa, että ne työpaikat joihin videon olen ikinä hakemukseeni liittänyt, ovat kaikki poikineet reissun haastatteluun. Mikset siis kokeilisi? Kurkkaa ensin vinkit video-CV:n tekoon.

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina