Blogi

Kolme täsmävinkkiä videohaastatteluun

9.11.2015 klo 11:11 Blogi

Videohaastatteluiden ollessa jo monessa rekrytointiprosessissa arkipäivää ja useilla työpaikoilla enemmänkin sääntö kuin poikkeus, odotetaan myös työnhakijoilta yhä "ammattimaisempaa" panosta niihin osallistumiseen.

Hakijoiden odotetaan jo olleen aiemmin mukana videohaastattelussa ja tuntevan proseduurin perusperiaatteet, joten myös odotukset työnhakijoiden esiintymiskyvylle videon välityksellä kasvavat. Enää ei voi vedota uutuuteen tai ensikertalaisuuteen, mikä asettaa hieman väkisinkin hakijat eri lähtökohtiin: toisille puuha on tuttua, toisille tosiaan se ensi kerta.

Mutta ei hätää, niin kuin kaikki itseään kunnioittavat rekrytoijat sanovat, omana itsenään oleminen on kaikkein tärkeintä onnistuneessa videohaastattelussa. Mutta ihan huippusuoritukseen tällä vinkillä ei välttämättä yllä. Siispä kehottaisinkin videohaastatteluun valmistautuvia asennoitumaan tähän rekryvaiheeseen samaan tapaan kuin esiintymiseen.

Esiintymisellä ja työhaastattelulla – tapahtui se sitten kasvotusten tai videolla – pätevät hyvinkin samanlaiset valmistautumisen säännöt, vai mitä mieltä olet näistä?

1. Valmistaudu videohaastatteluun

Aivan kuten esiintymistilanteeseen, videohaastatteluunkaan ei kannata opetella värssyjä tai pitkiä puheenparsia ulkoa, sillä kyseessä on formaatti, jossa ulkoa opettelu hyppää silmille ja turhaan jäykistää vaikutelmaa hakijasta – vaikka haastattelun vastaukset nauhoitettaisiinkin erikseen ja niitä olisi mahdollista hioa useampaan otteeseen. Valmistautuminen on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää niin esiintymis- kuin videohaastattelutilanteessakin.

Usein videohaastattelu noudattelee samantyylistä kaavaa sisällöllisesti kuin perinteisen työhaastattelun alkupuoli: kerro itsestäsi, mitkä ovat vahvuutesi, miksi juuri sinut pitäisi valita ja sitä rataa. Videolla sinulta odotetaan hyvien vastausten lisäksi tuovan persoonaasi esiin, sitä kun ei paperille saa suoraan välitettyä vaikka olisi kuinka taitava kirjoittaja. Joten mieti jo etukäteen, aivan kuten oikeaan työhaastatteluun, valmiiksi mitä vastaisit jos näitä perinteisiä kysymyksiä tulee eteen. Näin aloittaessasi videohaastattelun pääset helpommin alkuun ensimmäisten kysymysten kanssa, etkä itse ”suoritusvaiheessa” joudu miettimään kaikkea alusta saakka.

2. Tarina toimii myös videohaastattelussa

Mikään ei ole tylsempää kuin oman työhistorian läpi käyminen listana, jossa kerrot työhistoriasi kronologisessa järjestyksessä alusta loppuun bullet point –tyylisenä listana – senhän voi hyvin lukea myös CV:stäsi.

Siispä, muotoile työhistoriasi päässäsi tarinan muotoon ja voilá, sen läpi käyminen muuttuu puuduttavan vuosilukujen tiputtelun sijaan kiehtovaksi uratarinaksi, jonka loppuhuipennus on nykyinen osaamisesi. Työhistorian tarinallistamisessa voit luontevasti tuoda esiin eri työpaikkojen sinulle opettamia asioita ja sitä, miten olet kehittynyt työssäsi urasi eri vaiheissa tyyliin ”Huomattuani oppineeni projektinhallintaa yhtiössä XY, halusin päästä kokeilemaan siipiäni myös suunnittelupuolella. Koska yhtiössä XY tämä ei ollut mahdollista, päätin hakea yhtiö AB:hen”.

3. Kehonkieli on tärkeää videohaastattelussa

Videohaastattelussa olet haastattelijan ”silmätikkuna” useiden minuuttien ajan ja vieläpä suhteellisen pieneen fyysiseen tilaan rajattuna, joten kiinnitä huomiota kehonkieleesi. Video rajaa sinut todennäköisesti päästä rintakehään ja jättää muut raajat paitsi kädet pimentoon. Kiinnitä siis huomiota siihen, mitä teet käsilläsi ja minne katsot haastattelun ajan. Suoraan tietokoneen kameraan tuijottaminen koko haastattelun ajan ei ole kovin luontevaa, joten voit antaa silmien ”harhailla” muuallekin, niinhän tekisit kasvotustenkin. Mutta koska video kuitenkin hieman filtteröi kehonkieltäsi latteampaan suuntaan, kannattaa etenkin iloiseen ja reippaaseen yleisilmeeseen panostaa, jottet turhaan vaikuta väsähtäneeltä.

Ja muista hymyillä välillä!