Talous ja raha

Kohti tervettä taloutta – näillä vinkeillä onnistut

Miten voisi parhaiten hoitaa henkilökohtaista talouttaan? Koostimme vinkit parempaan taloudenhallintaan.

Ennakoi

Mieti tarkkaan, että tarvitsetko todella kyseistä tuotetta tai palvelua, jonka ostamista olet harkitsemassa. On tärkeä myös priorisoida, mitkä laskut maksat ensimmäisenä. Tärkeysjärjestyksen kärkeen kannattaa listata nämä: asuminen, sähkö, vesi ja vakuutukset. Toki myös ruoka, puhelin ja lääkkeet ovat niitä ensisijaisia kulueriä. Asumiseen, sähkö- ja vesilaskuihin voi saada apuja sosiaalitoimesta. Muista huomioida myös suoraan ulosottokelpoiset laskut.

Suoraan ulosottokelpoinen saatava (velka tai lasku) on sellainen, jonka velkoja voi laittaa ulosoton perittäväksi ilman käräjäoikeuden tuomiota. Tällaisia ovat kunnan tai valtion saatavat kuten verot, sakot, pysäköintivirhemaksut, joukkoliikenteen tarkastusmaksut, liikennevakuutusmaksut, sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut, sairaalalaskut, kunnan elatustuki tai päivähoitomaksu. Näistä veloista ei aiheudu oikeudenkäyntikuluja. Lähde: Takuusäätiö.

Aina voi sopia – ota rohkeasti yhteyttä laskuttajan tai luotonhallintayhtiön asiakaspalveluun

–  Sovi maksusuunnitelmasta laskuttajan kanssa, jos et pysty maksamaan eräpäivään mennessä. Yleisin harhaluulo ja pelko on, että laskuttaja tai luotonhallintayhtiö ei halua joustaa. Pääsääntöisesti laskuista voi sopia maksujärjestelyillä, poislukien kuitenkin sähkölaskuihin liittyvät katkaisuvaroitukset, haasteen tiedoksiannot ja maksujen ulosotot. Maksumuistutuksille voidaan antaa vain 7 päivän maksuaika. Toisin kuin monet luulevat, maksumuistutukset tai perintäkirjeet eivät vielä aiheuta maksuhäiriömerkintöjä. On hyvä pitää myös mielessä, että luotonhallintayhtiö ei ole ulosottoviranomainen, perintäneuvottelija Kati Mikkonen Intrumilta neuvoo.  

Mitä tarkoittaa maksuhäiriömerkintä?

Maksuhäiriömerkintä ei tule yllättäen. Velkoja lähettää useita maksuhuomautuksia ja -vaatimuksia eli perintäkirjeitä ennen kuin maksuhäiriömerkintä kirjataan luottotietorekisteriin. Viimeinen maksukehotus on lähetettävä vähintään 21 päivää ennen maksuhäiriön rekisteröintiä. Mikäli laskuista on tullut maksuhäiriömerkintä, hankaloittaa se monen arkisen asian hoitamista, kuten puhelinliittymän avaamista, vakuutuksen ottamista, asunnon vuokraamista, lainojen tai luottokorttien avaamista.

Maksuhäiriömerkinnät säilyvät luottorekisteritiedoissa kahdesta neljään vuotta. Mikäli henkilö saa uusia maksuhäiriömerkintöjä, niiden poistumisen aikaväli pitenee. Velan maksaminen ei välttämättä poista maksuhäiriömerkintää (pois lukien suoraan ulosottokelpoiset laskut), vaan rekisteriin tulee maksettu-merkintä, jolloin itse lainanmyöntäjä päättää loppukädessä, voiko lainaa myöntää. Luottotietorekisteriä ylläpitää Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy. On hyvä muistaa myös, että varattomaksi toteaminen aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän.

Miten eroon pikavipeistä?

Kuluttajansuojalakiin tuli viime vuonna muutos, jonka myötä 1.9.2019 alkaen kulutusluotoista saa periä enintään 20 prosentin nimelliskorkoa. Lakimuutoksella on pyritty hillitsemään kuluttajien ja kotitalouksien velkaantumista. Selvitä aina luottoehdot ja kilpailuta lainojen yhdistäminen. Älä hyväksy ensimmäistä vastaan tulevaa tarjousta. Muista kuitenkin, että yksi laina on parempi kun monta lainaa. Kun olet saanut selvyyden veloistasi ja luotot ja lainat yhdistettyä, sovi velkojan tai asiaa hoitavan luotonhallintayhtiön kanssa maksusuunnitelmasta, jonka avulla saat maksettua velkasi pois.

Apua ja tietoa on tarjolla – älä jää yksin

Useat tahot tarjoavat myös velkaneuvontaa. Voit olla yhteydessä esimerkiksi  Takuusäätiöön, paikalliseen sosiaalitoimeen, edunvalvontaan (pitkä prosessi), (tarvitsee käräjäoikeuden vahvistuksen) tai kirkon diakoniatyöhön, Kati neuvoo. Myös luotonhallintayhtiöt antavat tietoa ja neuvoja velan hoitamiseen liittyen. Lue lisää vinkkejä ja neuvoja parempaan taloudenhallintaan.

Intrum tarjoaa kuluttajille ja yrityksille tietoa ja palveluita luotonhallintaan ja maksukäyttäytymiseen liittyen. Lue lisää Intrumin verkkosivuilta.

 

Tekstiä varten haastateltiin Intrumin perintäneuvottelija Kati Mikkosta.