Työllisyysnäkymät

Koeaika muuttui pätkätyöksi

27.3.2015 klo 13:14

Miltä tuntuisi, jos sinulle selviäisi, että koeaika onkin pätkätyö?

Koeaikaa käytetään joskus väärin niin, että työntekijöitä palkataan esimerkiksi jotakin väliaikaista tarvetta varten, ja heidän työsuhteensa päätetään koeajan jälkeen.

Pam-lehti kertoo, että iso ketju palkkasi työntekijöitä omien sanojensa mukaan "liikaa" ja irtisanoi sitten koeaikaan vedoten.

Lehden haastattelema myyjä oli kolme kuukautta töissä suuren ketjun myymälässä, joka avattiin syksyllä Helsingissä. Sitten hänelle ilmoitettiin ilman sen kummempia perusteluja etteivät työt jatku. Kymmenkunta muutakin sai hänen mukaansa lähteä samaan aikaan.

Myyjän mukaan he muun muassa kantoivat rakennusjätettä uudesta myymälästä sekä rakensivat hyllyjä. Hänet oli palkattu tarkan testauksen jälkeen neljän kuukauden koeajalla.

Pamin juristin mukaan koeaikaa ei ole luotu tällaista toimintaa varten. Käytännössä kyse on määräaikaisuuden kiertämisestä tilanteissa, joissa määräaikaisuudelle ei ole perusteita.

Akavan mukaan työsuhteiden purkaminen koeajalla on lisääntynyt. Työsuhteen päättäminen koeajalla voi tarkoittaa, että työntekijä menettää työttömyysturvan määräajaksi.

Lähde: Taloussanomat