Työhyvinvointi

Kiusalliset kesäkilot

10.8.2016 klo 7:10

Kesän jälkeen työvaatteet usein kiristävät ja vaaka näyttää kohonneita lukemia. Ei hätää, aika ja arkeen palaaminen tekevät tehtävänsä.

Älä ryntää heti loman jälkeen liian tiukalle laihdutuskuurille. Sen sijaan kannattaakin vetää hieman henkeä ja pysähtyä miettimään omaa hyvinvointia laajemmassa mittakaavassa. Tie kestävään hyvinvointiin tapahtuu vapaaehtoisuuteen perustuvan elämäntapamuutoksen kautta, ei pakolla. Hyvinvointi ja painonpudotus onnistuvat, kun avaintekijöinä ovat motivaatio ja lempeys itseä kohtaan.

Perinteisiin pikalaihdutuskuureihin liittyy ajatus luopumisesta: on lakattava syömästä sitä ja tätä, on unohdettava hyvästä ruoasta ja juomasta nauttiminen. Maltillinen painonpudotus ja laajempi tavoite yleisestä hyvinvoinnista ovat usein kivuttomampi kokemus kuin nopea pikakuuri. On siis tärkeää ymmärtää, miksi laihdutus tuntuu tärkeältä ja minkälaisia ratkaisuja on valmis tekemään oman hyvinvointinsa eteen. Motivaation on aina tultava henkilöstä itsestään.

Pikaratkaisut eivät ole pysyviä

Kun paino putoaa nopeasti ja paljon yhdellä kertaa, kroppa ei pysy muutoksessa mukana. Ennemmin tai myöhemmin laihduttaja palaa vanhoihin tapoihinsa. Tässä ei ole kuitenkaan kyse itsekurista vaan puhtaasti biologiasta: nopean painonpudotuksen myötä aivot luulevat, että on nälänhätä, jolloin nälänhallinta ja mielitekojen vastustaminen vaikeutuu.

Kun ongelmat omassa painonhallinnassa ja yleisessä hyvinvoinnissa on selvitetty, on aika tehdä konkreettinen suunnitelma muutoksen toteuttamiseksi. Elämäntapamuutos on aina iso asia. Sen toteuttaminen vaatii käytännönläheisiä toimintaohjeita ja suunnitelmia, jotta vanhat tavat jäävät taakse. Uudet elämäntavat kannattaa opetella rauhassa. Vaikka painonpudotus tapahtuisi hitaammin, se on sillä tavoin pysyvämpää.

Koko elämä ei saa pyöriä laihduttamisen ympärillä

Elämäntapamuutokseen liittyy tietty lempeys itseään kohtaan. Kun painonhallinta on vapaaehtoista ja lähtee ihmisestä itsestään, se sallii enemmän. Tärkeintä on löytää kultainen keskitie ja sellainen elämäntapa, joka tuottaa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Asiantuntijana: Ravitsemusterapeutti Anette Palssa, Terveystalo.