Työhyvinvointi

Kiroiletko töissä?

Kiroilu ei ole asiallista, mutta tiesitkö, että sillä voi olla positiivisia psykologisia vaikutuksia ja se voi kasvattaa myös tuottavuutta.

Kiroilua vältellään, sillä se ei ole sosiaalisesti hyväksyttävää, mutta ”rumien sanojen” lausumisella on toisinaan myös myönteisiä vaikutuksia. PsyBlogin mukaan niitä jopa seitsemän:

1. Kiroilu vahvistaa

Maltillinen kiroilu voi saada ihmisen tuntemaan itsensä vahvemmaksi, jolloin se on eräänlainen selviytymismekanismi. Kiroilun teho kuitenkin heikkenee, jos siihen turvautuu koko ajan.

2. Kiroilu vähentää kipua

Suurin osa lataa ärräpäitä, kun on lyönyt esimerkiksi vasaralla peukaloonsa. Kiroilu vähentää kipua. Erään tutkimuksen mukaan ihmiset pystyvät pitämään kätensä jääkylmässä vedessä pidempään, kun he kiroilevat.

4. ”Kevytkiroilu” lisää vakuutusvaltaa

Huomion ja vaikutusvallan saaminen ei ole kovinkaan helppoa. Muut ihmiset saa kuitenkin helpommin käännetyksi oman näkemyksesän taakse silloin, kun viljelee puheessaan maltillisesti kirosanoja. Se saa kuulijat uskomaan, että puhuja itsekin uskoo asiaansa.

5. Kiroilu on merkki hyvästä sanavarastosta?

Ihmisillä, jotka tuntevat paljon kirosanoja, on myös vahvempia verbaalisia kykyjä. Jos ihminen tuntee paljon voimasanoja ja käyttää niitä maltillisesti, hänen muukin sanavarastonsa on luultavasti suuri ja aktiivisessa käytössä.

6. Kiroilu vahvistaa ystävyyttä?

Ehkä erikoisin väite on, että kiroilu voi olla merkki ystävyydestä, sillä ”sosiaalinen kiroilu” on tapa sitoa ihmisiä yhteen. Tällaista kiroilua esiintyy silloin, kun ihmiset ovat rentoja ja iloisia, luottavat toisiinsa.

7. Kiroilu on emotionaalinen asia

Kiroilu liittyy läheisesti tunteisiin – ja se voi olla tärkeä ilmaisumuoto. Asiaa tutkinut Amy Zile sanoo, että kun ihmisten ”emotionaalisen innostuksen” tasoa nostetaan, heistä tuli taitavampia kiroilijoita.

Silti kannattaa muistaa, että kiroilua pidetään edelleen sopimattomana hyvin monessa paikassa ja monissa tilanteissa!

Lähde: Kauppalehti, Talouselämä