Työnhaku

Kirkolliseen avustustyöhön Hongkongiin

28.9.2017 klo 13:04

Teologian tohtori Ilse Paakkinen lähtee marraskuussa 2017 Suomen Lähetysseuran lähettämänä avustustyöhön Hongkongiin. Ilsen tehtävänä on toimia kirkollisena alueellisena koordinaattorina.

Ilse Paakkinen on väitellyt ihmisoikeuksien aatehistorian keskiaikaisiin juuriin ja erityisesti naisten oikeuksiin liittyvällä aiheella. Hän on lapsesta asti kantanut huolta lähimmäisistään ja ihmisoikeuksista.

– Afrikan nälänhädän tajuaminen oli lapsena pysäyttävä kokemus. Pohdin miten ikäiseni lapset voivat nähdä nälkää ja olla hädässä. Kiinnostuin hyvän ja pahan kysymyksistä, kirjoitin aiheesta runoja ja auttamisen haluni heräsi, Ilse Paakkinen kertoo.

Ylioppilaaksi päästyään Ilse Paakkinen oli jo hyvin kiinnostunut eri uskonnoista. Eettisyys ja ihmisoikeusasiat seurasivat mukana, kun Ilse hakeutui Teologiseen tiedekuntaan, jossa hän opiskeli pääaineenaan sosiaalietiikkaa ja sivuaineenaan sukupuolentutkimusta.

– Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo ovat minulle tärkeitä asioita. Maisterina tein vertailevaa tutkimusta intialaisen ja länsimaisen koskemattomuuskäsityksen eroista ihmisoikeusasioissa. Pohdin jo opintojeni alussa myös ihmisoikeusasioihin suuntautunutta järjestötyötä, mutta järjestöihin on melko vaikea työllistyä pelkästään akateemisen tutkimuksen perusteella, Ilse Paakkinen sanoo.

Opetustöitä ja väitöskirja

Väitöskirjansa tekemisen ohella Ilse Paakkinen opetti muun muassa filosofiaa ja etiikkaa. Hänet valittiin vuonna 2011 vuoden opettajaksi Teologisessa tiedekunnassa. Vuonna 2016 hän väitteli tohtoriksi.

– Olen aina reissannut paljon ja Aasia on ollut kiinnostuksen kohteeni pitkään. Olenkin pitänyt urallani kaksi välivuotta, jolloin asuin Japanissa ja matkustelin Aasiassa, Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa. Sitten tuli tilanne, että minun piti valita jatkanko akateemista uraani ja tutkimusta vai teenkö jotakin, jossa näen työni tulokset nopeammin. Kehitysyhteistyö alkoi kiinnostaa minua yhä enemmän.

Ilse Paakkinen haaveili järjestötyöstä, jossa pääsisi toimimaan ihmisoikeuksien puolesta kristillisessä hengessä.

– Tein viisivuotissuunnitelman työelämälleni. Aasia alkoi työympäristönä kiehtoa minua yhä enemmän. Suomen Lähetysseura haki 9 kuukauden sijaisuuteen kirkollista alueellista koordinaattoria. Hain paikkaa ja sain unelmieni työn!

Ilse Paakkisen työt Hongkongissa, Manner-Kiinassa ja Taiwanissa alkavat marraskuussa. Toimenkuvaan kuuluu kumppaneiden kapasiteetin vahvistamista, yhteistyötä paikallisen kirkon kanssa, teologisia seminaareja, koulutusta, kummilapsitoimintaa sekä huume- ja päihdetyötä. Millä mielellä olet lähdössä uusiin haasteisiin?

– Olen lähdössä uuteen palvelutehtävääni innokkain mielin. Asuin vuoden 2007 Tokiossa, Japanissa ja ajatus suurkaupungissa asumisesta jäi kytemään mieleeni. Hongkong sopii minulle loistavasti. Pidän suurkaupungin vilskeestä. Suomessakin asun keskellä ”värivaloja” Vaasankadulla, jossa näkee koko yhteiskunnan läpileikkauksen, Ilse Paakkinen sanoo.

Ilselle maailmankansalaisuus ja yhteisöllisyys ovat tärkeitä. Tiivis ystäväporukka jää Suomeen, mutta yhteydenpito säilyy ja innokkaimmat ovat jo suunnitelleet matkaa Hongkongiin.

– Vaikka on ihana lähteä maailmalle, niin on muistettava, että kaikki muuttuu: työ, koti ja sosiaaliset verkostot. Työpesti on 9 kuukautta, mutta toivon jo nyt, että saan jäädä Hongkongiin. Yhteys ystäviin tulee pysymään välimatkasta huolimatta ja ehkä löydän maailmaltakin paikan, jossa voin harrastaa rakastamaani savate-potkunyrkkeilyä.

Jos pohdit ulkomaille lähtöä

Uskalla haaveilla! Elämä kantaa.

Sinnikkyys palkitaan. Luota, että se juuri sinulle sopiva työpaikka löytyy.