Kirkasta omat vahvuutesi – löydä uusia urapolkuja
Työelämässä on runsaasti mahdollisuuksia, kun vain osaa katsoa ja uskaltaa hypätä tuntemattomaan. Uusia ovia avautuu etenkin, jos pitää mielensä avoimena. Asiaa helpottaa, kun tiedostaa missä on hyvä, mitä haluaa ja mikä motivoi.
Katarina Asén, 30, on hyvä esimerkki rohkeasta alanvaihtajasta. Hän on nuoresta iästään huolimatta työskennellyt monenlaisissa tehtävissä. Tällä hetkellä Katarina työskentelee Wise Consultingilla organisaatiokehittäjänä ja valmentajana.
– Olen nuorempana työskennellyt eri toimialoilla, hyvin erilaisissa tehtävissä. Ensin liikunnan parissa uimaopettajana, liikuntaohjaajana, vastaanottovirkailijana golfkentällä ja kuntosalilla. Sitten aloitin suomalaisessa kasvuyrityksessä harjoittelijana, josta etenin projektipäälliköksi ja siitä esimiestehtäviin. Vaikka sain vastata kansainvälisestä tiimistä ja tulevaisuus vaikutti valoisalta, aloin miettiä mikä minua todella motivoi. Päädyin siihen, että erilaiset ihmiset ja organisaatiot ovat työssäni se tärkein juttu, Katarina Asén kertoo.
Tämän pohdinnan myötä Katarina alkoi aktiivisesti etsiä erilaisia vaihtoehtoja kehittää osaamistaan tavalla, joka auttaisi häntä eteenpäin tulevalla urallaan.
– Valmentava johtaminen herätti kiinnostukseni ja nyt olen päässyt työskentelemään muun muassa tämän aiheen parissa eri organisaatioissa. Saan olla myötävaikuttamassa ihmisten kehittymiseen ja voin auttaa heitä kohti tavoitteita – ja saada sekä heidät että organisaatiot loistamaan.
Suurimmat haasteet alanvaihdossa, omassa työssä ja sen kehittämisessä eivät useinkaan tule ulkoapäin vaan meistä itsestämme. Epäilemme osaamistamme emmekä uskalla hypätä tuntemattomaan.
– Onkin tärkeää kerätä rohkeutensa ja löytää omat vahvuutensa, joiden avulla voi löytää työelämään aivan uusia polkuja. Tämä ei aina onnistu yksin – muiden, joko tuttavien tai ulkopuolisen avulla pääsee yleensä pidemmälle, Katarina Asén sanoo.
Kasvu tulee epävarmuuden kautta
Omalle epämukavuusalueelle meneminen on monelle suuri kynnys. Katarina Asén kannustaa kuuntelemaan itseään, ja kokeilun kautta löytämään omat motivaatiotekijänsä.
– Kasvua tapahtuu aina, kun joutuu vähän ”jumppaamaan” oman tekemisensä kanssa. Nöyryys ja epävarmuus siinä missä onnistumisista kumpuava itsevarmuus kasvattavat meitä – ja opimme koko ajan uutta. Aina kannattaa kokeilla ja kerätä tietopankkiinsa uusia asioita. Vaikka jokin tietty työtehtävä ei olisikaan sinun juttusi, kaikesta oppii, Katarina Asén vinkkaa.
Tärkeintä oman uran luomisessa on pukea sanoiksi ne asiat mitä haluaa työelämältä. Vain siten voi löytää ratkaisut ja väylät mielekkääseen työelämään. Ratkaisukeskeinen valmennus voi auttaa tilanteissa, joissa uskomukset ja korvien välissä olevat estot rajoittavat toimintaamme.
– Itseltään on hyvä kysyä, mitä tekisi, jos ei pelottaisi. Mitä jos en voisi epäonnistua? Näin mahdollisuudet ja uhat voi tiedostaa, asettaa tavoitteet sekä työskennellä niitä kohti. Oman osaamisen tunnistamisessa olennaista on myös se, että oivaltaa miten tieto ja taito olisivat käännettävissä toiseen työpaikkaan tai eri alalle, Asén muistuttaa.
Vinkkejä alanvaihtajalle:
- Älä jää oman pääsi sisälle. Sparraile muiden kanssa alanvaihtoideoita, verkostoidu ja hanki tietoa kiinnostavista asioista ja aloista.
- Kokeile, tunnustele ja kuulostele – aina ei voi tietää etukäteen mikä työ vie mukanaan.
- Uskalla nähdä vaihtoehdot. Uusi ura voi löytyä yllättävästäkin paikasta. Mieti onko palkkatyö ainoa vaihtoehto vai olisiko yrittäjyys jossakin muodossa sinulle sopivaa?
- Monipuolista osaamistasi. Opiskele, lue ja täydennä osaamispankkiasi kaikin tavoin.
- Pohdi, miten osaamisesi olisi käännettävissä toiseen työpaikkaan tai eri alalle.
Lue myös: Ammatinvalintatesti – Testaa mihin ammattiin sopisit