Työuran alussa

Kirje valmistuneelle

Kevät. Siihen liittyy opintoja, luopumista ja uusien haasteiden edessä olemista. Millaisella mielellä olet nyt valmistumisen kynnyksellä?

Onnea, olet juuri saanut yhden opintoetapin päätökseen. Hienoa! Vuosi on voinut olla rankka, ja ehkä jo odotitkin koulun päättymistä, lomaa ja mahdollisia kesätöitä. Muista kuitenkin, että elämä on jatkuvaa oppimista – kaiken ikää.

Haluan kannustaa sinua, nuori, löytämään oman ja yksilöllisen opintopolkusi. Kun otat ensimmäisen askeleen ja teet päätöksiä vaikka olisit epävarma, se on hyvä alku.

Vaikka välivuosi on jo lähestulkoon normaali olotila monelle, osa yksilöllistä koko elämän mittaista koulua – uskalla hieman kokeilla ja haalia osaamista monesta eri suunnasta.Vaikka jatko-opiskelisit tai työskentelisit alalla, josta tiedät ettei se ole sinun juttusi, voit hyödyntää kokemustasi myöhemmin. Kaikki vaikuttaa kaikkeen eikä asioista voi koskaan olla aivan varma. Ole silti rohkea ja uskalla, se on tärkeintä!

Sinnikkyys on asia jota tarvitaan nykypäivän opiskelu- ja työelämässä yhä enemmän. Pysähdy ja mieti mitä haluaisit elämässäsi tehdä, mutta älä jää liian pitkäksi aikaa miettimisen asteelle. Vaikka joillakin oman alan löytäminen kestää pidempään kuin toisilla, muista että kaikki tekemäsi työ on hyödyllistä ja valmistaa sinua tulevaan.

Älä myöskään vertaa itseäsi muihin. Uskalla olla oman tiesi kulkija. Toteuta omia ammatillisia unelmiasi parhaasi mukaan. Ketään muuta sinun ei tarvitse valinnoillasi miellyttää.

Opettele etsimään tietoa. Selvitä, perehdy ja etsi tietoa kiinnostavasta ammatista ja siihen liittyvistä opinnoista. Lähde kulkemaan pienin askelin. Vähitellen huomaat että olet yhä lähempänä tavoitettasi.

Vaikka sosiaalisen median maailma luo sinulle paineita, yritä muistaa, että se maailma ei ole läheskään aina todellinen. Kuplassa eläminen ei pidemmän päälle kannata. Se ei ole todellista elämää. Nuorten sosiaalisesta mediasta kokema ahdistus on arkipäivää valitettavan monelle, mikä osaltaan vaikeuttaa opiskelu- ja työsuunnitelmia. Älä anna tuon kuplan pilata omia suunnitelmiasi.

Muista, että sinulla on kaikki maailman mahdollisuudet edessäsi. Oman näköistä opintopolkua ja työuraa voi rakentaa monin tavoin. Ei ole yhtä oikeata tapaa toimia. Joku pitää välivuoden, toinen etenee toiveidensa ammattiin oppisopimuksella. Vaihtoehtoja on, kun vain tartut niihin.

Pidä positiivinen asenteesi nyt ja aina. Asenne nimittäin ratkaisee monessa asiassa.Vaikka oletkin nyt ikään kuin elämäsi risteyskohdassa, näe ne mahdollisuudet mitä sinulla on edessäsi. Elämä on jatkuvaa oppimista. Ole utelias, uudistuva, vastuullinen ja pidä itsesi ajan tasalla. Vastuu elämästäsi on viimekädessä sinulla. Myös apua on saatavilla. Opinto-ohjaajat, uravalmennus ja valmennuskurssit auttavat ajatusten selkiyttämisessä. Kysy, pyydä, ota apu vastaan.

Lopuksi haluan toivottaa sinulle oikein mieleenpainuvaa kesää!

Liisa Tenhunen-Ruotsalainen, ex-opo, johtaja / Talous ja nuoret TAT