Blogi

Keskittyykö keskustelu hybridityöstä vääriin asioihin?

Mies etätöissä mökillä.

Organisaatiot ympäri Suomea ovat viime kuukaudet kuumeisesti pohtineet, miten paluu toimistoille tulee tapahtumaan – vai tuleeko – ja seuranneet silmä kovana, minkälaisia etä- ja hybridityölinjauksia globaalit brändit maailmalla tekevät. Samaan aikaan työntekijöille on muodostunut jo tavat ja preferenssit toimia loputtoman etätyöjakson aikana, eikä näistä olla valmiita herkästi luopumaan. 

Puolentoista vuoden etätyöjakson jälkeen ison työntekijämassan palauttaminen toimistolle ei käykään käden käänteessä, kun toiveet työn tekemisen ja etenkin sen paikan suhteen ovat muuttuneet, eikä "oikeaa" tapaa jatkaa ole kenelläkään tiedossa. Jokainen organisaatio on jollain tavalla uuden äärellä. Siksi moni organisaatio kuulostelee, keskustelee, tunnustelee ja yksinkertaisesti odottaa, mihin suuntaan työelämän ja etenkin hybridityön trendit kääntyvät tulevina kuukausina.

Etätyökiintiöistä tiimien työskentelyä tukevaan keskusteluun 

Organisaatioiden ulostulot viime kuukausina erilaisten etätyölinjausten kanssa ovat pistäneet pohtimaan, keskittyykö keskustelu hybridi- ja etätyöstä lopulta aivan vääriin asioihin? Sillä, kuinka monena päivänä viikossa työntekijät ovat fyysisesti toimistolla, ei pitäisi enää olla juurikaan väliä (työssä, jossa etätyö on ylipäätään mahdollista), mutta sillä, miten tiimejä ja yksilöitä autetaan suoriutumaan mahdollisimman hyvin pitäisi. Sen sijaan, että johtoryhmissä ympäri maan pohditaan, onko 2-3 päivää etätyötä viikossa hyvä linjaus, katse kannattaisi kääntää siihen, miten hybridityö jatkossa saadaan aidosti sujumaan arjessa: miten kokoukset, joissa osa on etänä ja osa on toimistolla tasapäistetään, minkälaisia työskentelymalleja ja työkaluja erilaisiin työtehtäviin voidaan tarjota ja etenkin, miten erilaiset tiimit saadaan toimimaan parhaiten lokaatiosta riippumatta.  

Jokainen tiimi on erilainen ja jokaisen tehtävät vaikuttavat siihen, kuinka paljon tiimin fyysisillä kohtaamisilla lopulta on merkitystä arjessa. Etätyökiintiöiden tiukan rajaamisen sijaan tiimejä kannattaisikin kannustaa pohtimaan juuri heille optimaalisinta tapaa työskennellä hybridimallissa ja tarjota tuki mallin toteuttamiseen. Mistä poikkeusajan työskentelytavoista halutaan pitää kiinni, mistä ei ja mitä poikkeusaikaa edeltävän ajan työtavoista ehkä halutaan palauttaa ja mihin ei ainakaan haluta palata enää koskaan.

Työelämän muuttuessa jatkuvasti on aivan tervettä välillä tarkastella työn tekemisen tapoja ja rohkeasti luopua niistä, jotka eivät enää toimi. Näin tilalle voidaan saada uusia tapoja.

Lopulta tiimien ja yksilöiden onnistumisen takana on luottamus, joka joko mahdollistaa tai tuhoaa tiimien autonomian ja samalla motivaation. Ja kuka tosissaan haluaa kytätä henkilöstön etätyöpäiviä tästä ikuisuuteen, ja kenen mielestä ajankäyttö tähän on perusteltua? Niinpä. Sen sijaan avoimeen keskusteluun, kehittämiseen ja uuden oppimiseen kannustaminen takuulla kantaa hedelmää.

Miten teidän työpaikalla puhutaan hybridityöstä ja toimistolle paluusta?