Yksityisen sektorin työntekijän kuukausipalkka nousi 3 503 euroon viime lokakuussa, Tilastokeskus kertoo. Naisten ja miesten palkoissa oli eroa 845 euroa.

Vuotta aiemmin säännöllisen työajan ansio oli keskimäärin 3 428 euroa, eli vuosinousua tuli 2,5 prosenttia loka–joulukuussa.

Miehet ansaitsivat keskimäärin 3 913 euroa ja naiset 3 068 euroa.

Säännöllisen työajan ansio sisältää kuukausipalkan, työaikalisät, luontoisetujen verotusarvon sekä provisiot tai myyntipalkkiot, mutta ei ylitöitä tai tulospalkkioita.

Molempien sukupuolten mediaaniansio oli Tilastokeskuksen mukaan  3 100 euroa. Miesten mediaaniansio oli 3 533 euroa ja naisten 2 748 euroa. Mediaani tarkoittaa keskimmäistä, kun luvut laitetaan suuruusjärjestykseen.

Vähiten ansaitsevan kymmenyksen ansio jäi alle 2 088 euron, kun ylimmän kymmenyksen ansiot ylittivät 5 364 euroa.

Asiantuntijoiden keskiansiot olivat 3 498 euroa ja erityisasiantuntijoiden keskiansiot 4 382 euroa. Palvelu- ja myyntitehtävissä ansiot jäivät 2 455 euroon.

Tilasto kuvaa noin 676 000 palkansaajan tietoa. Heistä miehiä on 52 prosenttia.

Lähde: Taloussanomat

Kommentit

50

myyjänä 35 vuotta

En ymmärrä mistä tuollaisia palkkoja muka saadaan keskipalkaksi??? En ole koskaan elämäni aikana tienannut 1900 euroa enempää vaikka olen työskennellyt kokopäivätyössä...myyjän palkkaa pitäisi siis nostaa yli tuhannella eurolla että päästäisiin keskiansioihin...olen ollut 35 vuotta myyjänä eli kaikki ikälisät on laskettu jo mukaan...:( Tällä hetkellä osa-aikatyössä ja tienaan alle 1500e brutto...Käteen ja elämiseen ei paljoa jää....
61

Sorsamon

Keskiarvossa on se mielenkiintoinen puoli, että se hämää, jos siinä esintyy poikkeuksellisia arvoja. Esimerkiksi keskiarvo palkoista 1500, 2000, 2500 ja 8000 €/kk olisi tuon 3 500 €/kk.
45

daimien

Helposti se tuolta näyttää ja pitää paikkaansa. Mutta jos otettaisi keskipalkka laskennasta 50 kovinta palkansaaja pois luku tippuisi merkittävästi. Näitä lukuja on niin helppo pyöritellä ja esittää...
47

Sitä varten on mediaanipalkka!
40

Anonyymi

Eihän siinä sinun keskipalkkaa lasketa vaan sektorin kokonaisuudessaan.
30

Tanja

"Säännöllisen työajan ansio sisältää kuukausipalkan, työaikalisät, luontoisetujen verotusarvon sekä provisiot tai myyntipalkkiot, mutta ei ylitöitä tai tulospalkkioita." Noilla työvuorolisillä voidaan saada korkeammaksi tuo keskipalkka.Osa kun tekee töitä 3:ssa vuorossa ja osa taas yhdessä tai kahdessa. Näin mä sen päättelen.
18

Tsemppiä

Jos et erota mediaania ja keskiarvoa, et ilmeisesti ole käynyt kouluja kovin pitkälle. Se selittää myös palkkatasoasi.
15

Burn

Aika rankasti sanottu, mutta niin osuvasti, ettei meinaa tulla räkätykselle loppua...
2

Tyhmä

Mikä on keskipalkka? Miten se eroaa keskiarvosta? Eikö keskipalkka paremmin kuvaisi mediaania, kun on keskimmäinen? Kysyy Lukion L pitkästä matikasta saanut ja 4 vuotta TTKK:ssa matematiikka lukenut ja arvosanan 5 saanut!
71

hoitaja

HOITAJANA YKSITYISELLÄ TIENAAN N. 1800€/KK. SIINÄ JO KOKEMUSLISÄT JA TYÖAIKALISÄT. REILUA???Kaiken lisäksi helvetin raskas työ niin fyysisesti kuin henkisestikin... PITÄIS VARMAAN VAIHTAA ALAA, hyväntekeväisyys loppui nyt!
47

Anonyymi

Ei taida mennä ihan tessin mukaan :( nm. Työnantaja yksityisessä kotihoidossa!
38

Hoitaja

Ei taida mennä ihan tessin mukaan :( nm. Työnantaja yksityisessä kotihoidossa!
37

Hoitaja

Tarkoitatko nyt nettoa? Itse hoitajana peruspalkkani ikälisineen on jotakuinkin 2495e ja lisät päälle, Nettoansio peruspalkasta on 1700e ja lisät vaihtelee 200-600 välillä riiippuen pyhätunneista ja lisien maksuaikataulusta.
58

PT

Mediaani on todella paljon totuudenmukaisempi, koska vaikkapa luvusta 3100 € ylöspäin on vain taivas rajana kuinka paljon voi tienata mutta alaspäin vain noin -2000 €, eli siis ihmiset voi tienata vaikkapa: 1200 1200 1200 1200 2000 15000 Jolloin keskipalkaksi tulisi 3633 €, vaikka se olisi hiton kaukana lähes kaikkien todellisesta palkasta. Mediaaniksi tulisi 1200 € joka olisi 100 % oikein suurimmalla osalla ihmisistä. Keskipalkka on harhaanjohtava ja pitäisi siirtää sivuhuomautuksiin tällaisista tilastoinneista.
37

Yes! Toimittajat eivät osaa painottaa oikein. Mediaanipalkan jättävät ikään kuin sivuhuomautukseksi.
5

ei vaan

Sekä mediaani että keskipalkka yhdessä on kylläkin paras vaihtoehto. Juurikin niiden tarkastelusta yhdessä huomaa, miten vinoutunut, ja erityisesti mihin suuntaan, suomalaisten palkkarakenne on.
60

Valitus palkoista riittää

Jos ei opiskele ja ota vastuuta itse omasta elämästään, on turha kuvitella että saisi isompia etuuksia kuin on tarpeen. Mitä enemmän koulutusta, kokemusta, vastuuta ja omaa aktiivisuutta yleisestikin, sekä kunnianhimoa, sitä enemmän voi olettaa saavansakin. Ahneus ja kateus saisi loppua, jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet hakeutua hyväpalkkaisiin hommiin.
63

KV

Et taida oikein ymmärtää elämän realiteetteja? Vaikka miten yrittäisivät, ei suurella kansanosalla olisi koskaan mahdollisuutta päästä tehtäviin, joista joku maksaisi esimerkiksi yli kolmen tonnin nettopalkkaa. Onneksi vielä joillain aloilla ahkeruudesta ja vaivannäöstä palkitaan sentään...
62

wtf

MEinaatko että kaikki lähtevät samalta viivalta elämässä? Tuolla logiikalla kaikki ovat myös lähtökohtaisesti saman näköisiä/kokoisia, yhtä lahjakkaita, kauniita/rumia jne. ja muutokset johtuvat vain omista valinnoista :)
46

Entä se ulkoinen olemus?

Nyt melkein erehdyit. Kyllä niitä hyväpalkkaisia töitä on tietty määrä kaikista työpaikoista ja se määrä ihmisiä niihin myös työllistyy. Yrittäjänäkin voi tietenkin yrittää tienata hyvin, mutta ansiot saattavat olla silti ihan pienet, tai peräti vetäistä miinuksen puolelle. Kaikilla ei ole mahdollisuuksia hakeutua hyväpalkkaisiin hommiin, kaikki ihmiset eivät ole välkkyjä, sairaudet rajoittavat, perhesuhteetkin voivat rajoittaa. Ja se, mitä on varaa laittaa päälle ja onko ollut varaa käydä kampaajalla ja voiko ajella autolla työhaastatteluun tai työpaikalle, vaikuttaa varmasti hyväpalkkaisen työn saamiseen.
10

Oma valinta

Mitä tulee esimerkiksi perhesuhteisiin, jokainen voi valita itse mitä haluaa - kaikkea ei elämässä kuitenkaan voi saada. Hyvän palkan ja yhteiskunnallisiakin vaikutusmahdollisuuksia tarjoavan työn saadakseen henkilö on saattanut esimerkiksi nuoruudessaan työskennellä yrittäjänä 60-80 h viikossa, sitten opiskella neljä vuotta yliopistossa, ja sitten muuttaa kaupungista toiseen edetäkseen urallaan ja saadakseen vaikutusmahdollisuuksia. Kenenkään palkkaa tai työtä ei kannata kadehtia, ainakaan ennen kuin tietää mitä sen/niiden saavuttamiseen on uhrattu.
35

Ahneus

Monet hyvätuloiset ovat tutkimusten mukaan keskimääräistä empatiakyvyttömiä. Kokevat ansaitsevansa jopa monta kertaa suuremman palkkansa, kuin raskaan työn raataja. Toki meitä on moneksi. Esimerkkinä esim "Nalle Whalroos" multimiljonääri, joka ansaitsee useita miljoonia vaikka ei laittaisi tikkua ristiin! Se on ansaittua rahaa, eikö niin? Sosiaalialan pomona tienaan juuri tuon mediaani keskipalkan ja töitä piisaa, mutta ennenkaikkea näkee näitä tosi huono tuloisia, jotka sinnittelee kestokyvyn rajoilla..aina ei henkiset kyvyt riitä kun takkiin tulee. Elämä on epäreilua ja hyvätuloiset ovat hyväosaisia, joiden moraalinen tehtävä olisi auttaa mm. verotuksen avulla ja muutenkin. Kaikki ei vaan ole saaneet hyviä lähtökotia elämään.
9

Kristitty

Ahneus yhdistettynä kunnianhimoon aikaansaa juuri sen et ihminen pitää itseään parempana ja siksi pitää oikeutettuna ansaita korkeampaa palkkaa kuin muut. Koulutus ei takaa et kouluttautunut olisi pätevä, sillä meillä kaikilla on sisäsyntyisesti taitoja ja näitä koulutuksella voidaan saada nopeammin hyödynnettyä, mutta jos ei ole taitoja ei koulutus siihen mitään auta vaan tulisi se omin taito jatkojalostaa. Mutta yhtälailla oikeudenmukaista olisi kun kaikille maksettaisiin sama palkka samasta suorituksesta, mutta yhteiskunnassamme vallitsee sääntö et mitä tyhjänpäiväisempi virka sitä suuremmat ansiot ja etuisuudet. Jos tämä karu todellisuus aukenisi ihmiskunnalle niin moni säikähtäisi, vieläpä luottamusaseman saanut henkilö/virka hoitaa asioita itselleen ja se näkyy juuri palkassa ja moninaisissa etuisuuksissa joita henkilö samanhenkisten kanssa on vehkeillyt ja nämäkin viranomaistaholta tiedetään mutta niihin ei puututa.
56

Stan Antunarit

Kirvelee, että aina vuoden jäljessä keskipalkasta. Mutta alle satasen erolla mennään.
42

Elämä on valintoja

Ei sitä koulutustakaan aina tarvita. Itse opiskellut vain merkonomiksi ja yli keskiansion ollaan, oikeita valintoja vaan.
45

sähkö

Ammattikoulun käyneenä aina ollut hyvä palkka.n.4000/kk
48

Ylioppilas

Ylioppilaanakin tienaa ihan hyvin. 4600e/kk.
11

immukka

Hyvä
47

T-Ben

Hmm.. onkohan tässä mukana julkissektorin eli tarkemmin ministeriöt ja julkishallinnon palkat ja edut. Silloin ymmärrän hyvinkin tämän keskipalkan
49

luku _ taito

Eikös se tulla otsikkoa myöten sanota että yksityisestä sektorista on kyse?
45

Nakke

Minä tienaan etuineen 6400 + työpaikan verottomat edut (hierojat, mokkulat, tabletit, ym.) enkä valita yhtään! Töitä on tehty koko ikä 12-vuotiaasta asti ja tässä ollaan.
42

Anita

Miksi valittaisit...
54

paskaa

Noi arviot on ihan perseestä. Nuo ole mitkään keskiansiot, ite toimin keskijohdossa, enkä silti ansaitse edes toto mukamas keskiansiota. Vois vittu puhua oikeesti näitten keskiansioiden sijaa tosia-asioista. Vain harva ihminen tienaa edes tässä mainittua keskiansiota, koko työväistöstä
58

Myyntipäällikkö 15v

15 vuotta myyntitöissä, joista 4 vuotta myyntipäällikkönä ja palkka 9250 eur / kk
21

Faktaa

Höpöhöpö :D
44

Restaurointikisälli(YO, AT) - Kirv.mie/puusep. - suunnt.

Työkokemusta raaka-arvioiden noin 8 vuotta. Tällä hetkellä valtiolla suunnittelijana töissä, brutto 1988€/kk laskennallinen tuntipalkka, 12,20€/h ..rakennusalan tessin mukaan pitäis olla ilman työkokemusta laskennallinen minimi 13.63€/h ..vakaasti teen pimeitä aina kun mahollista...
42

markko

Lakimies 23.v palkka 18060eur K/K
97

töimies

Vois luulla että lakimies osaisi oikeinkirjoituksen..
37

miksup43

Ai ihan lakimies taidat puhua palturia. Mutta mikäli uskallat laittaa faktaa tänne uskoakseni moni uskoo painettuun tekstiin jos on lain mukainen teksti&todiste. Kaverini on "oikea" lakimies muttei saa 18.060/kk:ssa. Oikea voi olla 1.806/kk:ssa nettona siihen uskois varmaan kaikki.
32

marcco

Tuli tuolle nolla tuohon väliin vahinkossa. Lagi mies.
50

Huhhuh

Ihan älyttömiä palkkoja teillä. Mitä kaikkea sillä rahalla tekee? Tästä taas näkee että Suomessa on käsittämättömät tuloerot... Itse elän tällä hetkellä vanhempainpäivärahalla (n.800€/kk), palkka normisti kulttuuri/myyntialalla 2140€ bruttona...
44

julkisen sektorin työläinen

Ei kuntapuolellakaan tuollaisia keskiansioita näe, edes keskijohto saati sitten tavallinen työntekijä
56

Insinööri

Palkka 3600 eur/kk ja täysautoetu päälle 820eur. Ongelma että kalkkeudun mielekkäiden työtehtävien puutteeseen. Isoissa kansainvälisissä firmoissa tämä on mahdollista, kun esimiestä näkee harvemmin ja hänellä on 20 muutakin alaista.
37

Harmaa rakennusalan ammattilainen

Kylläpä teillä on "mukavan kokoiset" nuo palkat, joku myyntipäällikkö kirjoitti ansaitsevansa reilut 4000 €/kk , asianajaja reippaasti 18000 €/kk ja kuka mitäkin. Minä saan "nippanappa" hankittua kokoon kuussa n. 5500 € (käteen), mutta enhän mä enää niin paljon jaksakaan tehdä, ehkä tuollaiset 28 tuntia viikossa, rakentaminen on nähkääs rankka laji. Kyllähän Te kaikki keskipalkkaiset tarkoititte nettotuloja ??? Onnea vaan kaikille eurojen metsästykseen, hih hih !!!
54

Edustaja

Myyntiedustaja, brutto 3462+ täysautoetu 560 + puhelin + lounas rahana. Käteen jää n 2100- 2500 riippuen reissujen määristä/kk. Eli ei bruttopalkasta paljon jää ja näin eronneena ja teinin huoltajana ei Stadissa ole helppoa kun vuokrakin 1150kk, kaksio ja minä nukun olohuoneen sohvalla! Et se siitä omasta elämästä...ei rakkauselämä kuki :)
43

Kulttuurialalla

Mitä? FM, yliopistosta valmistunut 1990-luvulla ja bruttopalkka 1300e/kk. Töissä 7pv viikossa. Kulttuuri- ja taidealallla kun ei ole varaa maksaa kuin 50% vaikk töissä ja valmiudessa 24/7.
44

fyysistä työtä koulutettuna

Ylioppilas + koulutettu 4v ammattiin. Vaatii erikoistietoja ja ammattitaitoa & hahmottamiskykyä... 25v jälkeen kuukausiansiot keskimäärin n. 1500 euroa. Keskituloista ei tietoakaan ollut milloinkaan.
47

hoitaja

Eikö ketään muuta ihmetytä tuo miesten ja naisten palkkojen suuri ero? Aivan käsittämätöntä!!!
44

Jamo Olavi

Aikas turhaa ammattiliittojen vaatia korotuksia jos keskipalkatkin on jo tuollaisia.
47

lypsäjä

Lypsän ja tienaan bruttona noin 2500€. Yleensä tulloo enemmänki, kun päivätyö voi yllättäen venähtää 13 tuntiin josta puolet menee yötyön puolelle. (Sairastuminen, vaikea poikiminen tms..) Tyytyväinen olen ja tällä selviän ja säästöönkin harrastusten (hevoset) jälkeen jää. :)

Sivut

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.