Työnhaku

Kesätyöttömyyden voi kääntää edukseen

31.5.2016 klo 7:00

Eikö kesätöitä löydy? Vaikka kesätöitä ei olisikaan näköpiirissä, toimettomaksi ei kannata jäädä.

Jos työtä ei ala löytyä, kesätyön sijaan kannattaa miettiä muita vaihtoehtoja: kesäopintoja, työharjoittelua tai miksipä ei yrittäjyyttä. On fiksua miettiä voisiko kesän aikana edistää opintoja tai suorittaa opintoihin liittyvä työharjoittelu. Harjoittelupaikan kanssa on syytä olla tarkkana, eikä omaa työtä kannata ”myydä” polkuhinnalla.

On hyvä myös muistaa, että kesätyötä ei lähdetä tekemään työharjoitteluna. Harjoittelu on eri asia kuin kesätyö ja harjoitteluun on kuuluttava aina ohjausta. Kesätyön löytyminen on usein hankalinta niillä, joilla opinnot päättyvät keväällä. Laakereilleen ei silti kannata jäädä lepäämään, vaikkei töitä ei kesäksi löytyisikään.

Hyödynnä aikasi

Vapaa-aika kannattaa käyttää tekemällä asioita, joista on itselle hyötyä. Esimerkiksi lukemalla tai osallistumalla erilaisiin verkostoitumistilanteisiin, kuten kultuuririentoihin jne. Motivaatio on hyvä pitää yllä. Keväällä valmistuvien kannattaa ilmoittautua työvoimatoimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Töitä kannattaa hakea koko ajan. Hakemiseen kannattaa satsata. Huolellisesti tehty ja tiettyyn työpaikkaan osoitettu työhakemus kertovat aidosta kiinnostuksesta.

Harva ylioppilas on tietoinen, että myös ylioppilaalla on mahdollisuus hakeutua työharjoitteluun tai työelämävalmennukseen. Työvoimatoimistot auttavat työpaikan etsimisessä ja kertovat käytännönasioista.

Avoin korkeakoulu ja kesäyliopistot ovat myös hyvä vaihtoehto. Opinnoissaan edenneillä tavoitteena on ensisijaisesti oman alan työpaikka, koska tulevan työllistymisen kannalta on tärkeää kerryttää alan työkokemusta. Kaikesta työkokemuksesta on hyötyä. Myös ns. hanttihommat ovat parempi vaihtoehto kuin ei töitä lainkaan. On tärkeää opetella työelämätaitoja ja saada itselleen säännöllinen päivärytmi.

Yrittäjyys saattaa kuulostaa hullulta ajatukselta, mutta se voi olla hyväkin juttu. Oppilaitosten ura- ja rekrytointipalveluista voi kysellä tietoja oman alueen yrityshautomoista ja –palveluista, joista saa apua yrittäjyyden alkutaipaleelle.

Vinkit kesätyöttömälle

Ajoitus on kaiken a ja o. Kesätyöntekijöitä etsitään yhä aikaisemmin. Ole ajoissa ja hae pitkin kesää, jos et heti ole saanut paikkaa.

Hyödynnä aikasi. Jos töitä ei ole, opiskele ja edistä siten työnsaantimahdollisuuksiasi.

Ole yhteydessä suoraan työnantajiin. Reippaan tekijät kiinnostavat.

Älä hae vain julkisesti ilmoitettuja paikkoja. Piilotyöpaikkoja on myös kesätöissä.

Hae apua. Apua saa mm. työ- ja elinkeinotoimistoista. Neuvonta on nuorille maksutonta.

Lähde: Työ- ja elinkeinotoimistot