Työuran alussa

Kesätyötä kannattaa hakea ajoissa

9.11.2015 klo 16:19

Kesätyö löytyy pääosin suhteilla. Vaikka nyt saattaa tuntua aikaiselta, kesätyön kanssa kannattaa olla ajoissa.

Tekniikan opiskelija Markus Sjöholm luottaa kesätyönhaussa itsevarmuuteen ja kaverien suosituksiin. Tärkeintä kesätyössä on saada oman alan kokemusta.

Opiskelun aikaisen työkokemuksen hankkiminen lienee paras tapa edistää työllistymistä valmistuessa. Kesätyötutkimusten mukaan helpoiten oman alansa kesätyötä löytävät rakennus-, matkailu-, ravitsemus- ja terveysalan opiskelijat. Kaupallisten aineiden opiskelijat työllistyvät yleisimmin asiakaspalvelu- ja myyntitehtäviin. Haastavinta alansa kesätöiden löytäminen on kasvatustieteilijöille ja humanisteille.

Ammattikorkeakoulu Arcadan ruotsinkielisellä linjalla energia- ja ympäristötekniikkaa kolmatta vuotta opiskeleva Markus Sjöholm pitää alansa työnäkymiä lupaavina ja on tähän mennessä onnistunut löytämään kesätöitä alaltaan.

Ensimmäisen opintovuotensa kesällä Sjöholm työskenteli Fortumin ydinvoimalan dekontaminointitehtävissä puhdistamassa vuosihuollettavaa reaktoria ruosteesta ja radioaktiivisista aineista. Toisena kesänä hän sorvasi lämmityselementtejä spiraaleiksi  kotikaupungissaan Loviisassa sijaitsevan Loval Oy:n tehtaalla, jossa hän ehti työskennellä jo vuoden ennen opintojensa aloittamista.

Tähtäimessä palkallinen harjoittelu

Kesätyöltä Sjöholm haluaa ensisijaisesti alansa kokemusta. Lisäksi tärkeitä ovat mukavat työkaverit ja hyvä ilmapiiri.

– Ydinvoimala oli yllättävän rento ja hyväfiiliksinen työpaikka. Siellä oli mukava pomo ja kivat työnkaverit, joilla lensi läppä heti aamusta. Tehdastyön hyvä puoli taas on, että tuottavuuspalkkioiden avulla voi tienata enemmän jos tekee työnsä nopeasti. En kuitenkaan halua tehdä tehdastyötä loppuelämääni, joten siksi opiskelen nyt insinööriksi.

Sjöholm tähtää insinööriopinnoissaan LVI-suunnittelijaksi ja toivoo löytävänsä ensi keväänä LVI-alan harjoittelupaikan, jossa voisi palkallisen harjoittelun jälkeen jatkaa kesätöissä. Paikan etsimisen hän aikoo aloittaa jo syksyllä.

Suosittelut ja vinkit ohjaavat työnhakua

Valmistuttuaan Sjöholm haaveilee suunnittelutyöstä, joka tarjoaisi hyvät kehittymismahdollisuudet ja suht vapaat kädet tekemiselle. LVI-töiden lisäksi hänen koulutusohjelmansa tarjoaa runsaasti erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja.

– Luennoitsijoidemme mukaan Suomi ja Pohjoismaat ovat muita maita reilusti edellä LVI-tekniikassa. Täällä hankittua osaamista voi varmasti hyödyntää monessa paikassa ja eikä ulkomaille lähteminenkään ole myöhemmin mitenkään poissuljettua.

Sjöholm uskoo valtaosan alan opiskelijoista saavan kesätyöpaikkansa suhteilla. Puskaradion ja laajan kaveripiirin ohella sosiaalinen media on noussut työnhaussa entistä tärkeämmäksi. Arcadan insinööriopiskelijoilla on Facebookissa oma ryhmänsä, johon työelämään ehtineet tai muuten alan työpaikoista tietävät vinkkaavat auki olevista pesteistä ja suosittelevat toisiaan. Keväisin koululla järjestetään infopäiviä, jonne opiskelijat kutsuvat kiinnostavia yrityksiä kertomaan työmahdollisuuksistaan.

– Yrityksiä on helppo saada paikalle, etenkin jos joku koulustamme on jo ehtinyt työskennellä siellä. Kaverien kokemukset vaikuttavat eniten siihen, mihin itse tulee haettua.

Koska jokainen yritys voi kertoa olevansa paras työpaikka, painaa kaverin sana asiassa huomattavasti enemmän.

Valtteina rentous ja itsevarmuus

Arcadassa työnhakua harjoitellaan kaikilla vuosikursseilla. Harjoituksissa opiskelijoiden tulee esimerkiksi valita työpaikka mol.fi -sivustolta ja laatia siihen sopiva CV ja hakemus opettajan arvioitavaksi. Lisäksi koulussa järjestetään säännöllisesti työnhakumessuja, joiden CV-workshopit auttavat hiomaan työnhakutaitoja.

Vaikka Sjöholm puhuu suomea moitteettomasti, pitää hän suomeksi kirjoittamista heikoimpana työnhakutaitonaan. Jos haastattelukutsu tulee, uskoo hän jo olevansa voiton puolella. Työhaastattelussa nuori ammattilainen luottaa rentoon itsevarmuuteen ja siihen, että koulun opit ovat menneet perille.

– Pitää tuntea oma alansa niin hyvin, että osaa vastata siihen liittyviin kysymyksiin ja ottaa etukäteen selvää yrityksestä. Erottumisen kannalta on hyvä lukea tilannetta ja heittää sopiva läppä johonkin väliin, mikäli haastattelija vaikuttaa huumorintajuiselta. Uskon, että hyvän vaikutuksen tekee myös nopea valmistuminen. Jos opinnot venyvät, voi se työnantajasta näyttää siltä, että myös projektit tulevat venymään.

Siksi tavoitteena on valmistua puoli vuotta etuajassa.

Anna Väre