Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Blogi

(Kesä)työpaikan tyypit

18.6.2014 klo 15:38 Blogi

”Muista verokortti”, ”tee kirjallinen työsopimus”, ”ole aktiivinen ja oma-aloitteinen” jne. Nämä ja monet muut – luonnollisesti tärkeät ja mainiot – neuvot löytyvät lukuisista kesätyövinkki-listauksista ja ihan aiheestakin; kyseisillä vinkeillä pääsee nimittäin hyvin eteenpäin oman (kesä)työuran alkutaipaleella.

Pääasiassa nämä listaukset kuitenkin keskittyvät kovin konkreettisiin asioihin, kuten palkanmaksuun, työntekijän oikeuksiin tai vaikkapa aikatauluissa pitäytymiseen – tärkeitä asioita kaikki tyynni, en väitä vastaan. Mutta tapahtuuhan (kesä)työpaikoilla paljon muutakin, etenkin ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa: on hurttia huumoria, kreisejä persoonallisuuksia, kiusallisia tilanteita ja tunteita laidasta laitaan. Kesätyöntekijä saattaa ensimmäistä kertaa elämässään esimerkiksi kohdata aidon konfliktitilanteen kahden toisiaan muuten kunnioittavan kollegan välillä tai todistaa, kuinka pomo breikkaa kraka päähän sidottuna firman kesäpäivillä (nähty on, juu). Persoonallisuuksia kun löytyy työpaikoilta juuri niin paljon kuin siellä on työntekijöitäkin – ja tämähän onkin usein työpaikkojen suola.

Moninaisten persoonien kirjosta löytyy kuitenkin joukko tyyppejä, joilla tuntuu olevan klooneja lähes jokaisella työpaikalla. Tästä inspiroituneena kokosimme kollegoiden kanssa (hieman kieli poskella, totta kai) kahdeksan työpersoonallisuutta, jotka oman empiirisen tarkastelumme perusteella löytyvät melko monelta työpaikalta. Pakollinen disclamer tähän kohtaan: saa ottaa kevyesti ja/tai huumorilla.

1. Häslääjä. Kaikki-mulle-heti-nyt-eilen. Häslääjä ei tutki, vaan säätää minkä ehtii: hyväntahtoisella innokkuudella liian moni rauta on tulessa samaan aikaan ja välillä kärähtävät helmat sekä kollegoiden hermot. Liika innostuminen ja asioista ja tehtävistä toiseen päätön pomppiminen kielivät fokuksen puutteesta, mutta ainakin jotain tulee joskus valmiiksi – usein vaan vaikeimman kautta.

2. Kyttääjä. Ei ole olemassa asiaa, jota Kyttääjän ei mielestään olisi syytä seurata – lähtien ihan perusjutuista kuten työkavereiden työajoista tai vaikkapa Facebookin käytöstä työajalla. Kyttääjällä tuntuu usein olevan itsellään varsin paljon luppoaikaa kun sitä riittää myös muiden asioista ”huolehtimiseen”. Ja jos luulit, että työpaikan kellokorttijärjestelmä hillitsisi Kyttääjän puuhia, turha luulo, kyllä järjestelmänkin kautta voi kyttäillä.

3. Jees-jees-kaveri. KAIKKIEN paras kaveri, joka osaa pudotella oikeat sanat oikeaan rakoon niin, että kuulijalle jää fiilis erityislaatuisesta ”siteestä” Jees-jees-kaverin kanssa. On lähtökohtaisesti aina samaa mieltä kaikkien kanssa, mistä ongelmia sitten usein syntyykin – kun kumartaa yhdelle, pyllistää takuulla toiselle.

4. Tunteiden tulkki. Oli kyseessä työkaverin kissan syntymäpäivät tai osaston yt-neuvottelut, Tunteiden tulkki elää nimensä mukaisesti tunteella ja kovaa elääkin. Itku ja nauru raikavat tasaiseen tahtiin aiheesta kuin aiheesta tämän tyypin läheisyydessä, joten nenäliinapaketti kannattaa pitää lähettyvillä, jos ei itseään niin Tunteiden tulkkia varten.

5. Paisuttelija. Muistatteko männävuosien Pulkkinen-tv-sarjan pomo-hahmon, joka väänsi aiheesta kuin aiheesta palaveria ja probleemaa? Näitä kavereita löytyy ihan tosielämästäkin – ja paljon. Paisuttelija todella tekee tikusta asiaa ja onnistuu täyttämään oman kalenterinsa lisäksi kollegoiden iloksi myös heidän päivät kokouksilla, joissa ei ole päätä eikä häntää. Tärkeintä kun on, että asioita käsitellään ihan käsittelemisen vuoksi.

6. Vastarannan kiiski. Nimikin sen paljastaa: mikään ei oikein onnistuisi, mistään ei jaksaisi innostua ja ai että, kun on haastavaa, on budjettiongelmaa ja resurssivajetta, tiedättehän.

7. Juorukello. Juttu, jota Juorukello ei tiedä, ei ole edes tietämisen arvoinen. Juorukello hanskaa kollegoiden sielunelämän aina pomon kritisoinnista sydänsuruihin, eikä tieto koskaan jää ”vain meidän kahden keskeiseksi”. Paikannettuasi Juorukellon omalta työpaikaltasi voit saada yllättävääkin hupia aikaiseksi ihan vaan ”vahingossa” laskemalla liikenteeseen perättömän huhun vaikkapa itsestäsi – sen kun jäät odottelemaan, miten tarina päätyy takaisin syntysijoilleen ja missä muodossa.

8. Taivaanrannan maalari. Isojen linjojen kaveri, jolle konkreettinen tekeminen aiheuttaa ”akuutin nilkkatulehduksen” tai muuten vain puhdasta puistatusta. Tyyppi on mainio suunnittelija, mutta toteutus ontuu – oli kyse sitten kadunlakaisusta tai käyttöliittymän suunnittelusta. Usein keskittymiskyky on kutakuinkin marsun luokkaa, mutta maailmaahan voi aina parantaa myös tunti kerrallaan.

Tunnistitko itsesi tai kollegasi näistä? Entä mikä persoona listalta jäi uupumaan? Jaa toki ajatuksesi kanssamme vaikkapa Facebookin puolella: https://www.facebook.com/OikotieTyopaikat

Niin, ja ne muut tärkeät kesätyövinkit löydät muuten täältä.

Tsemppiä kesän työrientoihin!

Paula Narkiniemi

Tuottaja, Oikotie Työpaikat

Twitter: PoolaKristiina