Blogi

Kesätyöntekijän muistilista

Kesätyöt kolkuttelevat jo ovella – osalla pesti on jo ehkä alkanutkin – joten on syytä kerrata muutama tärkeä asia kesätyöhön liittyen.

Kesätyöntekijät ovat monelle yritykselle merkittävä apu vuoden tärkeimpänä lomasesonkina ja mahdollistavat sekä kesäkauden kiireistä selviämisen että vakituisten työntekijöiden lomailun. Oli kesätyöpaikkasi sitten jäätelökioskissa tai konttorissa, muista kesätyön alkaessa ainakin nämä kuusi asiaa niin saat pestistäsi kaiken hyödyn irti:

1. Työsopimus

Ennen kuin työsi alkavat tai viimeistään ensimmäisenä työpäivänä, tarvitset allekirjoitetun työsopimuksen. Työsopimus suojaa sekä sinut että työnantajan työjaksosi aikana, joten pidä sen saamisesta kiinni. Ilman työsopimusta sikamainen työnantaja voi käytännössä yks kaks sanoa sinulle, ettei huomenna tarvitsekaan tulla enää töihin, tai vaatia sinua työskentelemään enemmän kuin laki sallii. Työsopimus on siis turvasi työjakson aikana, joten suhtaudu siihen niin.

2. Pyydä perehdytys

Jokaisella kesätyöntekijällä on oikeus kunnon perehdytykseen työjakson alkaessa, joten jos sellaista ei ala kuulua, muista pyytää sitä. Hyvä työnantaja huolehtii siitä, että tiedät mitä ja missä sinun pitää tehdä ja keneltä voi pulmatilanteen tullen kysyä apua. Perehdytys takaa sinulle hyvän startin työhön ja mahdollistaa onnistumisesi.

3. Varmista, että tiedät mitä sinulta odotetaan

Osana perehdytystäsi, pyydä työnantajaa käymään kanssasi läpi, mitä sinulta odotetaan ja mihin sinun toivotaan työjaksosi aikana keskittyvän.

4. Mieti omia tavoitteitasi ja miten niihin pääset

Kun tiedät, mitä odotuksia työnantajalla on sinun varallesi, pystyt määrittämään myös omat tavoitteesi. Haluatko kartuttaa taitojasi tietokoneohjelmistoista, parantaa asiakaspalvelutaitojasi tai vaikkapa oppia johtamaan omaa työtäsi? Mieti, miten voit päästä tavoitteeseesi ja kirjaa itsellesi askelmerkit tälle polulle.

5. Pidä mieli avoimena

Muista että kesätyö voi poikia töitä myöhemminkin – ei välttämättä samasta yrityksestä, joten ole avoimin mielin ja ystävällinen kaikille, jotka työjaksosi aikana kohtaat. Koskaan ei voi tietää keneen saattaa tehdä vaikutuksen.

6. Pyydä lopuksi työtodistus

Työjaksosi lopun häämöttäessä, pyydä työnantajalta kirjallinen työtodistus, jossa mielellään eritellään tehtäväsi ja kerrotaan, miten olet niistä suoriutunut.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina