Blogi

Kesätyönhakija, muista nämä!

Kesätyönhaku on käynnissä kiivaimmillaan – toisissa paikoissa haut alkoivat jo viime vuoden puolella, toisissa niitä vasta käynnistellään. Vielä on siis hyvin aikaa saada kesätyö.

Jos työpaikkaa ei ole vielä takataskussa ensi kesälle, kannattaa haussa panostaa ainakin näihin viiteen kohtaan. Näin olet askeleen lähempänä kesätyöpaikkaa.

1. Viilaa some-profiilit timanttisiksi

Ennen muuhun työhakuun ryhtymistä, tarkista että julkiset some-profiilisi ovat katseen kestävässä kunnossa ja sisältö on asiallista: nyt jos koskaan on oikea hetki vaihtaa profiilikuva edustavampaan ja ehkä jopa twiitata haetun kesätyön alaan liittyvistä aiheista. Some on hyvä keino tuoda persoonaasi esiin, joten jos tilisi ovat täynnä fiksua sisältöä, tuo ne työnhaussa julki työnantajallekin.

2. Osoita kiinnostuksesi

Vaikka sinulla ei olisi aiempaa työkokemusta, ei se tarkoita että CV:si pitää olla tyhjä. Mieti hakemaasi työpaikkaa ja sitä, miten esimerkiksi harrastuksesi ja harrastuneisuutesi voivat kertoa sinusta työntekijänä. Oletko esimerkiksi vetänyt partiossa lippukuntaa, ollut harrastuskerhosi toimikunnassa tai oletko ollut aktiivinen oppilaskunnan jäsen koulussa?

3. Panosta CV:n ulkoasuun

Huolitellun näköinen ja selkeälukuinen CV on yksinkertainen keino erottua positiivisesti. Kokeile CV:si luettavuutta vilkuilemalla se puolessa minuutissa läpi: näet sen, mitä rekrytoijakin ensivilkaisulla katsoo. Kiinnititkö huomion tärkeimpiin kohtiin vai johonkin epäolennaiseen?

4. Mitä jos kokeilisit videota?

Kesätöitä haetaan paljon ja kilpailu on välillä kovaakin. Mitä jos kokeilisit erottua videolla? Tee lyhyt, maksimissaan parin minuutin pituinen esittelyvideo itsestäsi ja lataa se (vaikka yksityiseksi, jos et halua muiden kuin työnantajan näkevän sitä) youtubeen. Kurkkaa muutama esimerkkivideo ja poimi parhaat vinkit netistä ennen omasi kuvaamista, niitä siellä riittää kyllä.

5. Haastattelussa perusasiat mielessä

Potentiaalisen kesätyöpaikan työhaastattelu saattaa olla ensimmäisiä koko työurallasi, joten on täysin ok jännittää – jännitys kun ei kaikkoa myöhemminkään, joten älä huoli. Tärkeämpää kuin keskittyä jännittämään on kuitenkin pitää perusasiat mielessä: hyvät käytöstavat, tervehtiminen ja reipas ja positiivinen ote tilanteeseen vievät jo pitkälle. Ole paras versio itsestäsi, sen tulee riittää.

Tsemppiä kesätyönhakuun!

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina