Blogi

”Kesätyön” parhaat – miksi kesällä kannattaa olla töissä?

Monella kesälomat siintävät jo edessä tai vähintäänkin mielessä, etenkin nyt kun lämpö on hellinyt mukavasti jo toukokuun puolella.

Monella taas lomat on jo pidetty, niiden aika on vasta loppuvuodesta tai ehkä niitä ei ole tiedossakaan hetkeen. Kollegoiden kirmatessa Suomessa perinteisesti heinäkuussa tai jo juhannuksen jälkeen lomalaitumille, osa jää töihin. Ajatus parhaan kesäajan viettämisestä työpaikalla saattaa ahdistaa, mutta on ”kesätöissä” puolensakin, vai mitä tuumit näistä?

1. Rauha maassa, viimein

Etenkin toimistotyössä hektinen tahti väkisinkin helpottaa kuumimpaan kesäloma-aikaan eli yleensä juhannuksen jälkeen tai viimeistään heinäkuuksi. Ei ole vitsi, että koko Suomi lomailee heinäkuussa – ja tästä voi töissä olijat ottaa ilon myös irti. Sen lisäksi että rauhoittuva toimisto mahdollistaa kaikkien niiden rästihommien, jotka kiireisimmän arjen keskellä on siirretty rauhallisempaan ajankohtaan, tekemisen, voi töissä lomakuukauden viettävä nautiskella tavallista rauhallisemmasta menosta. Toimiston tyhjentyessä myös palaverien määrä ja kollegoiden aikaansaamat keskeytykset vähenevät ja saat todennäköisesti huomattavasti enemmän aikaiseksikin kesäkuukausina. Olisiko nyt aika projektoida se kauan mielessä virinnyt ehdotus pomolle, jonka toteuttamiseen muulloin ei ole ollut riittävästi aikaa?

2. Etätyötä missä vain

Jos työpaikallasi on mahdollisuus etätyön tekoon, mikset kärräisi itseäsi ja konettasi jonnekin toimistoa inspiroivampaan paikkaan? Kahvila, terassi, koti tai vaikkapa mökin laituri ovat mitä mainioimpia paikkoja työskennellä etänä kesäkuukausina, jos maisemanvaihdos houkuttaa. Heinäkuun palaverivapaat päivät jos mitkä mahdollistavat tämän ja saatat inspiroitua aivan uudella tavalla niistä tylsistäkin töistä kun maisema vaihtuu.

3. Ota kantaa ja vastuuta

Etenkin heinäkuussa töissä olleet tietävät, että vastausten saaminen sähköposteihin ja muihin kyselyihin hidastuu huomattavasti – tai jopa pysähtyy kokonaan. Älä turhaan stressaa, jos asiat eivät etene aivan kuten normaalisti, vaan keskity tekemään sellaisia töitä, joiden osalta et tarvitse päätöksiä tai mielipiteitä muilta. Ja toisaalta, jos päätösten tekeminen muidenkin puolesta on tuntunut aiemmin hankalalta, nyt voisi olla aika harjoitella sitä käytännössä, eikö?

4. Mitä jos otat vähän iisimmin?

Toimiston rauhallisempi meno heinäkuussa tarkoittaa monelle myös sään salliessa ulkona nautittuja – hiukan venähtäviäkin – piknik- tai terassilounaita, hitusen pidempiä kahvitaukoja ja niiden harvojen toimistolle kesäksi jääneiden kollegoiden kanssa seurustelua. En nyt kannusta ketään puhtaaseen laiskotteluun, mutta en myöskään näe huonona asiana vähän rauhallisemmin ottamista kesäkuukausina ja tahdin jarruttelua. Fakta on, että talvella ehtii taas paahtaa pimeässä ja painaa täysillä, joten kesällä kannattaa hiukan nautiskellakin – vaikka olisitkin töissä.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina