Blogi

Kesätyö, tulevaisuuden avain?

Pitkä satula, korkea stonga, aurinkoinen kesäpäivä ja ensimmäinen ajoretki = pienen pojan unelman täyttymys! Ensimmäisellä kesätyölläni ostin polkupyörän. Työ itsessään ei ollut kovin glamouria. Kuten ei ehkä monen muunkaan. Mutta tavoitteena onkin yleensä ollut vain raha, tai jokin sen mahdollistama kiva juttu.

Monelle tuo ei kuitenkaan nykyään riitä motivaattoriksi. Ja sen myötä koko juttu, kesätyö, jää hankkimatta. Tässä kohtaan menee metsään, sillä se on huono valinta. Kesätyöt ovat ehkä jopa tärkeimpiä töitä, joita elämän varrella tulee tehtyä! Tekemättä jäänyt kesätyö jättää taitoihin aukkoja joita voi myöhemmin olla jopa mahdotonta paikata!

Jokainen haluaa tehdä työtä, joka tuntuu hyvältä, palkitsevalta ja josta vielä mielellään saa riittävästi palkkaa. Opiskelu ammattiin, joka oikeasti innostaa ja tuottaa mielihyvää, on paljon antoisampaa kuin ajan kuluttaminen jossain!

Oikean kesätyön löytäminen on vaikeaa. Varsinkin kun ei oikein tiedä, mitä sitä haluaisi tehdä. Moni varmasti myös miettii, että mitä järkeä tehdä työtä, joka ei oikeasti ole sitä mitä ajattelee "isona" tekevänsä. Ja kun siitä saatava palkkakaan ei ole mikään päätä huimaava. Entäpä, jos se työ sitten onkin sellaista, jota inhoaa?

Minulle yksi työ ollut yli kaiken. Ja minä en todellakaan pitänyt siitä työstä. Nuorena poikana olin kerrostalon katolla räntäsateessa asentamassa ilmanvaihtokonetta. Se ei todellakaan ollut kivaa puuhaa. Vaikka palkka olikin kiva. Tuo työ oli kuitenkin minulle erittäin arvokas, potku takalistolle.

Kesätyö on investointi tulevaisuuteen. Sen avulla voi ja pystyy välttämään hirvittävän määrän vääriä ratkaisuja. Ja sieltä löytää sisäpiirin tietoa itsestään. Kesätyössä tai muussa väliaikaisessa askareessa on kyse oppimisesta. Tiedosta ja tietämyksestä omasta itsestä, sen ymmärtämistä, mistä ei ainakaan pidä, mikä ehkä on "hällä väliä" tai sitten tämä on juuri minun juttuni. Kaikki ovat avaimia menestykseen ja miellyttävään elämään.

Kesätöihin liittyy vain yksi asia, jota pitää välttää. Se on kesätöiden välttäminen. Toinen asia, jota ei pitäisi tehdä, on pyrkiä unohtamaan kesätyön aikaansaamat tunteet ja tuntemukset.

Jokaisella kesätyöllä on muutamia palkitsevia tekijöitä. Palkka tietysti (se pienikin). Mutta sen lisäksi ne opit joita saa muiden kanssa toimimisesta. Ja tieto siitä, mitkä asiat ovat juuri minusta epämukavia (ja jopa mikä niistä tekee epämukavan). Ja vastaavasti, mikä työ tai mikä osa työssä on sellaista, joka oikeasti tuottaa nautintoa.

Edellä olen hieman työstänyt kesätyötä. Nuo pohdinnat on kuitenkin jokaisen hyvä tehdä omaan työhönsä liittyen. Yksi hyvä harjoite (varsinkin jos olet esim. vuorotteluvapaalla) on etsiä vastaus seuraaviin kolmeen kysymykseen: A) mitkä ovat minun persoonani suurimmat vahvuudet (esim. pystyn ja haluan tehdä päätöksiä nopeasti ihan uusistakin jutuista), B) mitkä asiat saavat minut innostumaan niin, että unohdan ajan ja uupumuksen ja C) mikä oikeasti on minun osaamistani (esim. minä olen insinööri, mutta osaamiseni on numeroiden ymmärrys ja kyky hahmottaa asioiden keskinäisiä suhteita ja vaikutuksia). Jos tämä sinua kiinnostaa, niin seuraa minua Twitterissä (@JohtajuustaitoF), ilmoittelen siellä kun tähän liittyvä ilmainen video valmistuu!

Kesätyö antaa sinulle mahdollisuuden luoda oikeasti hyvä ja kiinnostava tulevaisuus. Saat tehdä asioita, joista pidät ja joissa muutkin näkevät sinun kykysi. Kesätyön välttäminen, ja varsinkin sen antaman tiedon huomioimatta jättäminen saattaa johtaa siihen, että 35 vuotiaana löydät itsesi tekemästä työtä, joka on ikävää, josta saatu korvaus ei riitä ja sinulla on joka aamu ikävä tunne töihin lähtemisestä. Mikä on sinun seuraava "kesätyösi”?

Kirjoittaja Kari I. Mattila on kokenut ja arvostettu asiantuntija työelämän, työyhteisötaitojenja henkilökohtaisen kehittymisen saralla. Ota yhteyttä, jos kaipaat tukea uuden suunnan ottamiseen!

www.johtajuustaito.fi